maanantai 6. lokakuuta 2025

TI 07.10.2025 Roosin leipomon historiaa

Aamulla aurinko nousi kello 07.49 ja laski kello 18.33. Päivän pituus on 10 tuntia 44 minuuttia. Päivän lämpötila on +9C – 11C.

Pilvistä ja ajoittaista sadetta. Illalla poutaa. Tuulen suunta on etelästä ja tuulen voimakkuus on 4-5m/s.


Terveystietoni Paino 97,8 kg, Veren sokeri 7.8 , Verenpaine 123/78 ja pulssi 62. Unen laatu: syvä uni 36 min, kevyt uni 5 tuntia 40 min REM-uni 23 min.


Löysin netistä Jaanan kirjoittaman Roosin leipomon historian. Julkaisen sen nyt blogissani. En tiedä kuka Jaana on enkä siksi voi kysyä tekstin julkaisemiseen lupaa. Jos sitä ei saa julkaista niin poistan sen blogistani.


Vuonna 1984 Timo Roos tuli kotiini ja kertoi minulle, että haluaa tontin Kalajoelta leipomon rakentamista varten. Minä ohjasin Timon Kalajoen kunnan maanmittausteknikon Antti Lastikan luo. Tontti järjestyi nopeasti. Uusi leipomo nousi tontille nopeasti.


Minulla oli tuohon aikaan oma yritys Kalajoen Hiekkasärkillä Leiribaari Ky. Roosin leipomo oli minulle erittäin tärkeä yritys. Sieltä sai nopeasti tuoreet leivät, pullat, munkit, leivokset ja täytekakut. Roosin leipomon ruisleiä oli erityisen hyvää. Toimitukset toimivat moitteettomasti. Palvelu oli kiitettävää. Olen äärettömän tyytyväinen Roosin leipomon toimintaan. Erinomaiset leipomotuotteet olivat yritykselleni erinomainen asia. Tuhannet kiitokset Roosin leipomon henkilöstölle. Tässä Jaanan historiakirjoitus Roosin leipomon toiminnasta.


ROOSIN LEIPOMO - PALA HIMANGAN PAIKALLISHISTORIAA

6.10.25

Monet himankalaiset muistavat ison, kaksikerroksisen rakennuksen, joka sijaitsi likimain nykyistä paloasemaa vastapäätä, entisen Säästöpankin vieressä. Aika lailla keskellä kylää. Rakennuksessa sijaitsi Roosin leipomo, jonka yhteydessä toimi aikoinaan myös ruokatavarakauppa.


Koulumatkani kulki vuosien ajan tuon rakennuksen ohi. Kävellessäni aamuisin bussipysäkille, oli Roosin leipomossa tehty töitä jo tuntitolkulla. Sen merkkinä herkulliset tuoksut tulvivat ohikulkijoiden nenään. Leipä- ja pullataikinat oli valmistettu yön tunteina ja aamuyön aikana ne oli paistettu rapeakuorisiksi ruislimpuiksi, ohrarieskoiksi ja muhkeiksi sekaleiviksi, jotka himankalaiset yleisesti tunsivat nimellä ”keskiruusi”. Myös pullapitkot, bostonkakut ja monet muut makeat herkut oli jo aamuvarhaisella valmistuneet ja pakattuina kuljetettu kauppoihin.


Roosin leipomo oli aikanaan Himangan kyläkuvassa hyvin merkittävä. Olipa häät, syntymäpäivät, ristiäiset tai hautajaiset, oman kylän leipomoa tarvittiin. Sen laatuun ja palveluun luotettiin toki laajasti myös Himangan rajojen ulkopuolella. Hyvä asiakaspalvelu oli leipomolle kunnia-asia. Tilatut tuotteet toimitettiin sovitusti ihmisten kotioville saakka tai suoraan juhlapaikalle, siten kuin oli asiakkaiden kanssa sovittu.


Roosin leipomossa elettiin mukana kylän merkkitapahtumissa. Yksi hyvä esimerkki siitä on vuodelta 1984, kun himankalainen Anna-Liisa Tilus valittiin Miss Suomeksi. Leipomossa ryhdyttiin tuota pikaa kaiken muun työn ohella leipomaan missitorttuja ja kylän omalle missille valmistui myös reilun kokoinen täytekakku kauniine, aiheeseen sopivine koristeluineen.


9.2.1984 Keskipohjanmaassa oli juttua vasta valitusta

Miss Suomesta ja Roosin leipomossa valmistetuista missitortuista.


Leipomo toi kylälle elinvoimaa ja tarjosi työpaikkoja. Työntekijöistä Roosin leipomossa pidettiin hyvää huolta ja monet viihtyivätkin työssään vuosia, jopa vuosikymmeniä. Pisimpään olleet työntekijät ovat todenneet, että kun oli kerran Roosille tullut, ei osannut enää pois lähteäkään. Tämä kertonee siitä, että työnantajan taholta luotettavien ja huolellisten työntekijöiden työpanosta arvostettiin, mikä puolestaan ylläpiti hyvää työilmapiiriä ja tuki työssä jaksamista. Ahkeran työnteon lomassa huumoriakin muistettiin viljellä.


Kun leipomon perustanut Aarne Roos (1908–1994) ja vaimonsa Saima (1908–1989) vetäytyivät yrityksen johdosta eläkkeelle, vetovastuun leipomon yritystoiminnasta otti heidän poikansa Timo (1939–2016) vaimonsa Ritvan kanssa. Heillä molemmilla oli tuolloin jo pitkä kokemus työstä leipomossa, sillä Timo oli työskennellyt vanhempiensa yrityksessä hyvin nuoresta pitäen. Ritva oli 20- vuotias aloittaessaan työn leipomossa. Tuohon aikaan alan koulutus ei ollut välttämättömyys, vaan työ opittiin tekemällä. Ritva toteaa Aarne Roosin hyvässä ohjauksessa oppineensa kaiken sen, minkä työ vaati. Hän sanoo appensa olleen erinomainen opettaja, jolla oli taito neuvoa, kannustaa yrittämään ja antaa hyvin tehdystä työstä kehuja ja kiitosta.


Työ leipomossa oli jatkuvaa yötyötä, mikä rajoitti elämää monellakin tavoin. Vuorokausirytmi muodostui työn vuoksi omanlaisekseen. Nukkumaan oli mentävä jo alkuillasta, että jaksoi lähteä puolenyön aikoihin leipomoon. Työpäivät venyivät pitkiksi, usein 14- tuntisiksi ja jatkuivat usein vielä senkin jälkeen tilattujen tuotteiden toimittamisella sovittuihin osoitteisiin. Ritva muistelee useamman kerran istuneensa leipomon kuljetusauton takaosassa pidellen hyvin pakattua kerroskakkua pystyssä kuljetuksen aikana varmistaen, että se saatiin ehjänä perille saakka.


Maanantait ja perjantait olivat leipomossa kiireisimpiä päiviä. Viikonlopun aikana kauppojen hyllyt olivat tyhjentyneet leipomotuotteista, ja perjantaina niitä oli puolestaan tehtävä koko viikonlopun varalle. Kun naapurikunnassa Lohtajan Vattajalla oli puolustusvoimien leirejä, oli leipomossa kiirettä. Nuorten varusmiesten nälkäisiin suihin upposi päivittäin leipä ja pulla poikineen. Ja Roosilla leivottiin! Hiivapolakkaa, ruisleipää, sämpylöitä ja leipien lisäksi sotilaskotiin valmistettiin kaikkia pikkupullia, joita tuotevalikoimaan kuului.


Perhejuhlat työllistivät tasaisesti pitkin vuotta. Häitänsä valmistelevat morsiusparit – ainakin morsiamet - kävivät usein leipomossa tutustumassa tuotetarjontaan ja esittämässä toiveitaan tulevasta hääkakusta ja sen koristelusta. Leipomossa taiteiltiin itse täytekakkujen suklaakoristeetkin. Täytekakut olivat tilaustuotteita, mutta silloin tällöin niitä tultiin yllättäen kysymään hyvin pikaiseenkin tarpeeseen. Näin saattoi käydä esimerkiksi, jos hevonen menestyi raveissa niin hyvin, että oli kakkukahvien paikka. Ritva muistelee, että kerrankin olivat Timon kanssa jo takit päällä lähtemässä juuri leipomosta kotiin, kun tultiin kysymään, olisiko täytekakkua. Valmista ei ollut, mutta Ritva riisui takkinsa, ryhtyi kakun tekoon ja leipomosta poistui tyytyväinen asiakas kantaen mukanaan herkullista täytekakkua.

Vaikka Roosin leipomon tuotteita oli saatavilla monien kauppojen hyllyillä, ihmiset kävivät niitä ostamassa myös suoraan leipomosta. Saattoi olla joku tietty tuote, johon oli ihastuttu niin, että sitä hankittiin leipomosta kerralla useampi kappale, jotta herkkua riitti sitten vähän pidemmäksi aikaa. Eräs pariskunta kävi ranskanleipäostoksilla säännöllisesti, koska heidän mielestään mistään muualta ei niin hyvää ranskanleipää saanut.


Leipomo sitoi yrittäjäpariskunnan hyvin tiiviisti työhön. Omia työtunteja ei laskettu ja lomat kutistuivat kerran vuodessa pidettävään viikkoon tai pariin. Niinkin lyhyt työstä irtautuminen vaati suuret etukäteisjärjestelyt leipomossa, että asiat hoituivat myös tulevan loman aikana. Ritva antaa edelleen tunnustusta hyville työntekijöille. Hänen mielestään Roosilla ei ollut yhtään huonoa työntekijää, vaan kaikki olivat hyviä.


Roosin leipomo oli perheyritys, jossa työtä teki kolme sukupolvea, myös Ritvan ja Timon pojat. Ritvan mielestä perheyrityksessä tärkeää oli, että oma perhe puhalsi yhteen hiileen ja yhdessä saatiin työntekijätkin mukaan tuohon samaan hiileen puhaltamiseen. Ei käskypolitiikalla, vaan yhteisillä sopimuksilla. Leipomon vuosikymmenten mittaisen olemassaolon aikana monet asiat yhteiskunnassa muuttuivat ja muutosten vaikutus näkyi myös työelämässä, joten neuvottelutaitojakin tarvittiin. Yksi suuri muutos aikanaan oli ammattiliittojen ajama lauantaityön lopettaminen. Siihen löytyi ratkaisuksi, että ryhdyttiin tekemään perjantaisin kahta työvuoroa. Aamuvarhaisella tultiin leipomaan perjantain tuotteet ja iltavuorossa sitten lauantain tuotteet. Ritva naurahtaa, että työvuorojen välissä ehti soittaa tilaukset ja käydä kotona tekemässä viikkosiivouksen. Tällä järjestelyllä saatiin kuitenkin tilatut tuotteet toimitetuksi, lauantait vapaaksi ja kaikki osapuolet olivat ratkaisuun tyytyväisiä.


Roosin leipomon historiassa sen siirtyminen Kalajoelle oli suuri muutos. Siirtymävaiheessa toiminta jatkui jonkin aikaa Himangallakin, mutta keskittyi lopulta kokonaan Kalajoelle. Tuolloin myös työntekijät vaihtuivat. Monet pitkäaikaiset työntekijät saavuttivat jo eläkeiän ja heidän tilalleen tuli uusia. Kalajoella leipomossa toimi Kari Roosin johdolla yötyöporukka, joka tuli illalla töihin, teki taikinat, nostatti, leipoi, paistoi ja pakkasi. Näin osa tuotteista oli valmiina, kun seuraavat työntekijät saapuivat aamulla kukon laulun aikaan. Työjärjestely oli toimiva. Työvuorojaon ansiosta kaikki koneet eivät olleet päällä samaan aikaan, eivätkä kaikki työntekijät häärineet työn touhussa samaan aikaan ja ennen kaikkea osa tuotteista oli heti aamun valjetessa valmiiksi pakattuina kuljetukseen.


Ritva muistelee työntäyteisiä vuosikymmeniä leipomossa hyvillä mielin ja kiitollisena. Vaikka työ oli raskasta, se oli monipuolista ja hän tykkäsi työstään, sen suunnittelusta ja toteuttamisesta. Ohjenuorana Ritva sanoo työssään olleen sen, että pyrki tekemään työn joka päivä niin hyvin kuin pystyi. Päivät olivat erilaisia ja jaksaminen saattoi vaihdella, mutta ei saanut lannistua siitä, jos kaikki työvaiheet eivät aina sujuneet täysin omien tavoitteiden mukaisesti. Silti oli aina pyrittävä parhaaseensa ja tekemään työ niin huolella, että pystyi itse olemaan tyytyväinen työnsä tulokseen. Ajatuksena Ritvalla on ollut, että kaikkien tuotteiden pitää olla kunnollisia, jotta asiakkaat saavat rahoilleen täyden vastineen. Roosin leipomossa laadukkaiden tuotteiden takeena olivat hyvät raaka-aineet ja huolella tehty työ.


Ritvan mielestä yrittäjältä vaati paljon työtä sekin, että oppi palvelemaan asiakkaita ja ottamaan vastaan palautetta tehdystä työstä. Positiivinen palaute lämmitti aina mieltä ja oli sanoin kuvaamattoman tärkeää, että kovan työn palkaksi sitä sai. Asiakkaiden tyytyväisyys oli Ritvan mukaan paras palaute työstä. Kaupoista tuli kiitosta hyvistä tuotteista ja muilta leipureilta sai positiivista palautetta. Tuntui mukavalta, kun työtä arvostettiin, eikä kateutta ilmennyt. Suomen leipuriliitto osoitti leipurien ammattikunnalle arvostusta tapahtumien ja juhlien muodossa. Niissä tapaamisissa solmittiin tuttavuuksia ja ystävyyssuhteitakin. Ritva toteaakin työn tuoneen elämään monenlaisia hyviä asioita ja paljon muisteltavaa. Vaikka oman yrityksen pyörittämisessä oli erilaisia aikoja, parempia ja huonompia, asiat saatiin aina luovittua työntekijöiden kanssa ja kaikki hyvät asiat ovat jääneet päällimmäisinä mieleen.


Roosin leipomo toimi menestyksekkäästi vuosikymmenien ajan. Sen toiminta lakkasi Ritvan ja Timon jäädessä eläkkeelle 70- vuotiaina kunnioitettavan pitkän työuran jälkeen.


Ajatus tämän tekstin kirjoittamiseen syntyi, kun poikkesin käymään Ritvan luona, hänen kotipihallaan eräänä kauniina viime kesän päivänä. Juttelumme lomassa leipomo ja siellä tehty työ nousivat esille ja mieleeni tuli, että siitä olisi kiva kirjoittaa. Asian tiimoilta juttelimme vielä toisenkin kerran. Lämpimät kiitokset Ritvalle antoisista juttutuokioista ja työmuistojen jakamisesta.

Roosin leipomolla on vankka jalansija Himangan paikallishistoriassa ja myös Kalajoen yrityselämässä. Uskon tämän tekstin herättäneen monen ihmisen mielessä herkulliset makumuistot ja monet muutkin mukavat muistot leipomoon liittyen. Itselleni ainakin kävi niin tätä kirjoittaessani.



Yllä olevat mainokset ovat Himanka- lehdestä vuodelta 1981 sekä Ranstakka- lehdestä vuodelta 1984.




Vuoden 1990 Ranstakka- lehden mainoksesta näkyy, että

Roosin leipomo oli toiminut silloin jo 50 vuotta.

Makoisia muisteluita!

  • Jaana




Tässä on kuva Finnan arkistosta. Kuva Lestijokilaakson leipomosta. Kuvassa leipurimestari Valde Välimäki ja apulainen Saimi Roos. Saimi on Timo Roosin äiti.


Tässä on taiteilija Rositsa Tanchevan maalama muotokuva Anna-Liisa Tiluksesta.


Anna-Liisa Tilus-Väisänen (s. 17. joulukuuta 1964 Himanka on suomalainen entinen missi, nykyinen tiedottaja ja Ylen televisiokuuluttaja.

Hän voitti Miss Suomi -kilpailun vuonna 1984 19-vuotiaana ja oli silloin 173 senttimetriä pitkä ja painoi 53 kiloa. Tilus oli kilpailussa myös kuvauksellisin missi ja lehdistön ihannetyttö. Perintöprinsessoiksi valittiin Tiina Laine ja Tiina Hyvärinen. Miss Maailma -kilpailussa Tilus pääsi finaaliin.

Anna-Liisa Tilus on TV1-televisiokanavan kuuluttaja ja TV1:n vakituinen kanavaemäntä. Hän on opiskellut tiedottajaksi ja toiminut muun muassa Seinäjoen Tangomarkkinoiden juontajana.

Anna-Liisa Tilus oli naimisissa tuottaja Antti Väisäsen kanssa vuodesta 1988, mutta pari erosi lokakuussa 2013. Kaksi heidän kolmesta lapsestaan on jalkapalloilijoita, nuorempi Leo Väisänen sekä isoveli Sauli Väisänen.


Ex-missi Anna-Liisa Tiluksen pojat Sauli ja Leo Väisänen tekevät urheiluhistoriaa – äiti kannustaa katsomossa!

https://www.seiska.fi/Uutiset/Ex-missi-Anna-Liisa-Tiluksen-pojat-Sauli-ja-Leo-Vaisanen-tekevat-urheiluhistoriaa-aiti


Kotiliesi: Anna-Liisa Tilus kannustaa tarttumaan uusiin haasteisiin: ”Kun on astunut omalta hiekkalaatikoltaan epämukavuusalueelle, se on kerta kerralta vähän helpompaa”

https://seura.fi/viihde/julkkikset/anna-liisa-tilus-kun-on-monta-kertaa-astunut-omalta-hiekkalaatikoltaan-epamukavuusalueelle-se-on-kerta-kerralta-vahan-helpompaa/


Anna-Liisa Tilus ja idolimyytti

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/12/04/anna-liisa-tilus-ja-idolimyytti


Futisäiti Anna-Liisa Tiluksen jännät paikat – molemmat pojat Huuhkajissa: ”Ihan mieletön fiilis”

https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/aeea20e3-f20c-4ea6-b7f0-33518c806148


Maalaistyttö Anna-Liisa Tiluksesta tehtiin paperinukke: "Mietin että nyt olen urani huipulla"

https://www.apu.fi/artikkelit/maalaistytto-anna-liisa-tiluksesta-tehtiin-paperinukke-mietin-etta-nyt-olen-urani-huipulla


Anna-Liisa Tiluksen molemmat pojat mukana historiaa tehneissä Huuhkajissa – äiti jännitti paikan päällä: ”Ihan huikea härdelli”

https://www.is.fi/viihde/art-2000006312680.html


KUVAT: Anna-Liisa Tilus 50 vuotta – tyrmäävänä missiajoista tähän päivään

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kuvat-anna-liisa-tilus-50-vuotta-tyrmaavana-missiajoista-tahan-paivaan/4620380#gs.b21sd8


KUVA: Missitrio 30 vuoden takaa juhli Tiluksen viisikymppisiä – tunnistatko?

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kuva-missitrio-30-vuoden-takaa-juhli-tiluksen-viisikymppisia-tunnistatko/4622558#gs.b21tjw


YLE TV1 Anna-Liisa Tilus kuuluttaa Meripojan Elämää 2004

https://www.youtube.com/watch?v=5X5rv79qyks


Yle TV1: Kuulutus 14.10.2011

https://www.youtube.com/watch?v=zK-lcCTN7X0


Miss Suomi 1984 - 2/2

https://www.youtube.com/watch?v=-5FRO_N3ApU


Menestyneitten naisten vierailut jatkuvat

https://www.verkkoviestin.fi/lionshkipasila/kausi_2018-2019/menestyneitten_naisten_vierailut_jatkuvat/


Aikakone/Anna-Liisa Tilus

https://www.elka.fi/aikakone/index.php/tag/anna-liisa-tilus/


Video: suomalainen kertoja Anna-Liisa Tilus ilahdutti virolaisia ​​katsojia

https://menu.err.ee/647171/video-soome-diktor-anna-liisa-tilus-roomustas-eesti-televaatajaid

Anna-Liisa Tilus ja Marjo Wilska

https://www.youtube.com/watch?v=5CuMy6pq-w8


TV moka: Anna-Liisa Tilus Miksi toi tällivalo palaa?

https://www.youtube.com/watch?v=8tZ8WLmGXzk


Vuoden 2025 ensimmäinen ruutukuulutus

https://www.youtube.com/watch?v=2HEai2Hu0XM


Anna-Liisa Tilus Marjo Wilska juhannussauna 2000

https://www.youtube.com/watch?v=aZEfanCN8Zs


Miss World 1984 - Anna-Liisa Tilus

https://www.youtube.com/watch?v=Q9ffmCF-yBk


YLE TV1 Anna-Liisa Tilus kuuluttaa Meripojan Elämää 2004

https://www.youtube.com/watch?v=5X5rv79qyks


Viimeinen televisiokuulutus (YLE TV1) [23.3.2025]

https://www.youtube.com/watch?v=362opBAwEzE


YLE TV1 Anna Liisa Tilus kuuluttaa Raivoisa Maa Pettävällä pohjalla 26081998

https://www.youtube.com/watch?v=8gbwUEJeH4k


Miss Suomi -dokumentteja (4/11)

https://www.youtube.com/watch?v=A__6uihrh4Q


Miss Suomi 1984

https://www.youtube.com/watch?v=VzllPe_YOhg


Anna-Liisa Tilus julkaisi haikean viestin – katsojilta tulvi kommentteja

https://www.is.fi/tv-ja-elokuvat/art-2000011489239.html


Ruudusta poistuneen Anna-Liisa Tiluksen somessa käy kova kuhina – katsojat hehkuttavat

https://www.is.fi/tv-ja-elokuvat/art-2000011167966.html


Kotiliesi: Anna-Liisa Tilus kannustaa tarttumaan uusiin haasteisiin: ”Kun on astunut omalta hiekkalaatikoltaan epämukavuusalueelle, se on kerta kerralta vähän helpompaa”

https://seura.fi/viihde/julkkikset/anna-liisa-tilus-kun-on-monta-kertaa-astunut-omalta-hiekkalaatikoltaan-epamukavuusalueelle-se-on-kerta-kerralta-vahan-helpompaa/


Anna-lehti: Anna-Liisa Tilus lähti nuorena avoimin mielin maailmalle: ”Tiesin, että edessä on paljon asioita – Niille tuntui olevan aikaa ja tilaa”

https://seura.fi/viihde/julkkikset/anna-liisa-tilus-hyvaksyy-vanhenemisensa-sen-minka-olen-menettanyt-kasvojen-sileydessa-olen-saanut-takaisin-elamankokemuksena/


Viro juhlii – Anna-Liisa Tilus ja Margus Saar kuuluttavat Ykkösellä

https://yle.fi/aihe/a/20-208299


Menestyneet missit kertovat rehellisesti: Kärsivät töissä tytöttelystä ja törkeyksistä – tv-toimittaja Anna-Liisa Tilus taisteli tiensä huipulle

https://www.is.fi/viihde/art-2000005667371.html


Anna-Liisa Tiluksen molemmat vanhemmat ovat nyt poissa: ”Viimeinen viikko isän luona lähensi meitä sisaruksia”

https://anna.fi/ihmiset/anna-liisa-tiluksen-molemmat-vanhemmat-ovat-nyt-poissa-viimeinen-viikko-isan-luona-lahensi-meita-sisaruksia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti