tiistai 12. tammikuuta 2010

TI 12.01.2010


Päivän sää

Pakkasta on aamulla -7 C. Erinomainen ulkoilusää.

Tapahtumat

Kalajoki-näyttelyyn liittyen pidin palaverin fil.kand. Sari Alajoen kanssa. Sari on perehtynyt vanhoihin rakennuksiin ja rakennuskulttuuriin sekä Kalajoen historiaan. Sari lupautui luennoimaan Kalajoki-näyttelyyn liittyvissä luentotilaisuuksissa kalajokisista kirkonrakentajista ja hirsirakentamisesta. Katso
vanhaplassi
http://www.vanhaplassi.fi/

rakennusperintöä ja kulttuurikohteita
http://museot.keski-pohjanmaa.fi/kalajoki/perintoa.htm

vanhoja valokuvia
http://www.poyskonluola.net/talontietoja.html

vanhat rakennukset
http://www.suunnittelulaukka.fi/index.php?pid=vanhat


Haaralan talosta Sari Alajoki antoi seuraavan informaation:
Haarala, alkuaan Änkilä, on Pohjankylän kantataloja, Kalajoen alajuoksulla alimpana sijaitsi Engelbrekt eli Engil Juhonpojan talo, josta paikka on saanut nimensä. Kalajoen markkinoita alettiin pitää paikalla, jonka Kokkolan kaupunki oli 1688 huudattanut Jaakko Jaakonpoika Änkilältä, ja sen selitettiin ulottuvan Änkilän aitaan. Änkilän luokse sijoitettiin Ikalanporin vapaaherran hallintorakennus 1667. Isonvihan jälkeen Änkilä myytiin kirkkoherra Pietari Calamniukselle.
Nykyinen päärakennus lienee 1800-luvun alkupuolelta. Hahmoltaan se on virkatalotyyppiä keskeissalipohjakaavioineen. Rakennuksessa on tavallista korkeammat ikkunat ja kaunis, masardikattoinen avokuisti. Museoviraston inventoinnissa mainitaan, että Änkilä olisi toiminut 1800-luvulla myös nimismiehen virka-asuntona. Kirkkoherra Mikko Himanka on tutkinut asukkaita lainhuutojen ja rippikirjojen avulla: hän päätyy olettamaan, että komissioninmaanmittari Carl Henrik Hårdh (vaimo Amanda Sofia Calamnius) on rakennuttanut talon 1830-49 välisenä aikana. Hårdh osti tilan talollisilta Pekka ja Kaisa Änkilältä 1827-39. Kauppakirjassa mainitaan Hårdhin velvoitetun siirtämään paikalla ollut (vanha?) rakennus pois. Rovasti Montin osti talon Hårdhilta 1849, jolloin paikalla oli asuinrakennus, keittiörakennus, kellari ja ryytimaa. Montinin perikunta myi paikan Kustaa Änkilälle (Vetoniemi), jonka jälkeen omistajaksi tuli 1862 kauppakirjanpitäjä Erik Roos (tervahovihoitaja J.D.Roosin poika). Roosilta talon osti värjäri Juho Pahikainen 1871. Haaralat muuttivat taloon 1919.

Myös Petroskoin yliopiston opettaja Nadja Prokhorova on lupautunut luennoimaan Kishin saaren rakennuksista ja rakennuskulttuurista Kalajoki-näyttelyn luentotilaisuuksissa.

Raumankarin pienoismallin kanssa tulee ongelmia sen suhteen, että pienoismalli ei mahdu näyttelytiloihin. Katsotaan miten ongelma ratkaistaan.

On todennäköistä, Helanderit, Friisit ja Merenoja jäävät vuoden 2011 näyttelyyn samoin kuin Ojalat.

Vastasin Juhalle ja kerroin linkin mistä helpoiten europarlamentaarikot pääsevät sisälle Suomen poliisin, syyttäjien ja oikeuslaitoksen rikolliseen toimintaan. Katso http://pankkikriisi.blogspot.com/2009/11/kantelu-eduskunnan-oikeusasiamiehelle.html

Vastasin Jyväskylän tiedusteluun ja pyysin heitä selvittämään tiettyjä asioita, joista minulla ei ole näyttöä, mutta epäilyjä kyllä on.

Tänään järjestettiin lasten hiihdot hiihtomajalla. Hiihtojen isäntänä toimi Kalajoen kaupungin liikuntatoimisto. Olen kantanut oman korteni kekoon lasten hiihtojen onnistumiseksi toimimalla kuuluttajana näissä hiihdoissa. Matti Gronoff on ajanottajana korvaamaton. Matti on osaa laskea ajat erittäin nopeasti. Parhainkaan tietokone ei voi korvata Mattia tässä työssä. Tänään hiihtoihin osallistui 70 hiihtäjää.

Uutiset

Kolmas Suomen Urheilugaala päättyi hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen juhliin. Kolme MM-kultaa ja yhden pronssin Liberecissä voittanut hollolalainen kruunattiin vuoden urheilijaksi. Toiseksi tuli taitoluistelun Euroopan mestari Laura Lepistö ja kolmas oli kaksi MM-pronssia ja suurpujottelucupin voittanut Tanja Poutiainen.
Aino-Kaisa Saarisen 10 kilometrin kulta Liberecin MM-hiihdoissa oli Suomen kansan valinta viime vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi.
Takavuosien huippujuoksija Sebastian Coe myöhästyi matkatavarasotkun ansiosta juhlavasta Urheilugaalasta. Veikkauksen toimitusjohtaja Risto Nieminen toivotti illan kunniavieraan sovittuun aikaan Sebastian Coen tervetulleeksi lavalle. Niemiselle asti ei ollut kuitenkaan kiirinyt tieto siitä, että Coe oli saapunut Helsinkiin ilman matkatavaroitaan ja joutunut lopulta kiirehtimään vaatekauppaan saadakseen juhlavaatteet ylleen.

Limingan kunnanhallituksen keskustalainen puheenjohtaja Helena Tornberg on tehnyt rikosilmoituksen puoluetoverinsa, keskustan ruotsinkielisen piirin puheenjohtajan Peter Albäckin internetkirjoituksista. Albäck väitti Tornbergin blogiin kirjoittamassaan kommentissa tämän tienneen lestadiolaissuvun pedofiliasta ja hyväksyneen teot.
-Huomenta Helena. Kuten kaikki laestadiolaiset sinäkin teeskentelet, ettet tiedä mitään. Olethan sinä tiennyt, mutta kuten muutkin sinäkään et uskalla tarttua asioihin ja tehdä loppua tälle sairaalle liikkeelle johon itse kuulut, kirjoitti Albäck blogiin Tornbergin mukaan.

Valitukset Kelan päätöksistä ovat edelleen pahoin ruuhkautuneet sosiaaliturvan muutoksenhakulautakuntaan. Palkatusta lisäväestä huolimatta päätöksiä joutuu odottamaan yhä keskimäärin 14 kuukautta, kun kohtuullisena pidetty aika on puoli vuotta.
Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta käsittelee kaikki Kelan etuuspäätöksistä tehdyt valitukset. Lautakunnan pöydillä käsittelyä ja päätöstä odottaa edelleen yli 28 000 valitusta. Kaikki voitava tehdään, sanoo muutoksenhakulautakunnan puheenjohtaja Silja Romo.

UPM:n vaneri- ja sahaliiketoiminnoista vähennetään yt-neuvottelujen päätteeksi 830 henkilöä. Lappeenrannan Kaukaan vaneritehdas ja Heinolan vaneritehdas, Heinolan saha ja Parkanon jalostetehdas suljetaan. UPM aloitti yt-neuvottelut toimintansa tehostamiseksi marraskuun alussa.

Lehtileikkeet

Ensimmäinen lehtileike käsittelee uutista, jossa kerrotaan himankalaisten, rautiolaisten ja kalajokisten seurakuntien yhdistymisjuhlasta. Paikalla oli myös Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi.

Muut lehtileikkeet käsittelivät JHT:n ja HU-Kalajoen otteluselostuksia ja maailmancupin tuloksia.

Terveys ja liikunta

Paino 104,0 kg, verenpaine 162/97, lepopulssi 60. Jumppa 30 minuuttia, crosstrainer 20 minuuttia, hiihto 5 km.

Loppukevennys

- Anoppini on oikea enkeli.
- Ai, minun elää vielä.

Mikä on pahin rangaistus nunnaluostarissa?
Porkkanat tuodaan raasteena.

Mies levitteli sontaa pellolle hellesäällä ja vihelteli kaamean hajun keskellä. – Miten ihmeessä te tuollaista oikein voitte tehdä? kyseli nenäänsä pitelevä kesäasukas. – Helposti. Pistän vain huulet tällain törrölleen ja puhallan!

Miksi vakuutusyhtiöt ovat niin iloisia Ladasta?
Niitä ei koskaan varasteta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti