maanantai 15. helmikuuta 2010

MA 15.02.2010


Päivän sää

Aamulla – 9 C, tuuli 3 m/s, päivällä -3 C

Tapahtumat

Olen valmistautunut kaupunginhallituksen kokoukseen selvittämällä asioita noin viiden tunnin ajan. Kaupunginhallituksen kokous on illalla klo 18.00.
Käsittelyssä on muun muassa Kiinteistö Oy Kalajoen Marin Park Oy:n pääomalaina, josta Kalajoen kaupungin osuus on 120 000 euroa. Rahoittajilta ei ole nykytilanteessa mahdollista saada lisälainoitusta kiinteistöyhtiölle. Veronmaksajilla on rahaa. Sitoutuuko yrittäjä hankkeeseen? Parempi jos yrittäjä tulee itse selvittämään asian valtuutetuille.

Valtuustoaloitteet:
Himanka 1. Raumankarin koulu ympäristöineen koululaisten ja kuntalaisten lähiliikuntapaikkana. Työryhmä on tehnyt suunnitelman. Päätöksestä ei käy ilmi, mitä on tarkoitus toteuttaa ja mitä on jättää toteuttamatta. Joudun hankkimaan asiakirjat valtuustokäsittelyä varten.
2. Torvenkyläntien valaistuksen jatkaminen. Perusteet: 7 koululaista kulkee päivittäin pimeässä tiellä, jossa on 80km/h nopeusrajoitus. Kylän vanhukset kulkevat kauppa-autolla, seuratuvalle ja koululle. Kyläläisten yhteinen harrastuspaikka. Vastaus: Talousarviossa ei ole varattu tarkoitukseen määrärahaa. Mielestäni asia pitää perustella paremmin.
3. Palvelukeskuksen uima-altaan peruskorjaus. Perusteet: Himangan perusturvalautakunta on 2.12.2009 § 70 päättänyt esittää kunnanhallitukselle, että uima-allasta laajennetaan siten, että poreallas poistetaan. Vastaus: Asia on käsitelty Kalajoen talous valmistelun yhteydessä. Tämä tarkoittaa sitä, että rahaa tähän tarkoitukseen ei ole. Mielestäni asia on äärettömän tärkeä ja siksi asia on otettava esille vaikka lisätalousarviossa jos sellainen tehdään.
4. Tomujoen ja sen jatkon kunnostamisesta ja päällystämisestä. Vastaus: Mikäli yksityistien parantamiseen halutaan valtionavustusta tulee siitä tehdä erillinen hakemus. Mielestäni perustelu tulee olla parempi. Kyläläisten ”hätähuutoja” on kuunneltava ja etsittävä yhdessä ratkaisuja asioille.
5. Vatungin sataman väylän ruoppauksesta. Vastaus: Tämänhetkisen tiedon mukaan Alaviirteenlahden ruoppaushanke käynnistyy vuonna 2011.
6. Katuvalaistuksen jatkaminen Torvenkylällä. Vastaus: talousarviossa ei ole varattu määrärahaa ko. tarkoitukseen. Mielestäni perustelu tulee olla parempi. Kyläläisten ”hätähuutoja” on kuunneltava ja etsittävä yhdessä ratkaisuja asioille
7. Lajuksen maa-alue. Ympäristökonsultti Päivö Vertanen järjestää tapaamisen yrittäjän ja asukkaiden välillä. Minulle päättäjänä ei selvinnyt mitä on tehty asian johdosta. Täytyy hankkia lisäselvityksiä valtuuston kokoukseen mennessä.

Valtuustoaloitteet Kalajoki
1. Kirkkopyhä kirkkokahveineen. Vastaus: Tilaisuus pidetty 29.3.2009
2. Koulumatkojen omavastuuosuus. Aloite on sivistyslautakunnan valmisteltavana.
3. Pitkäaikaistyöttömien aktivointi. Vastaus: Käynnistetty Työkyky- ja työtaitopassi-avain takaisin työelämään projekti. Mielestäni tämä on kaikkien aikojen järkyttävin yhteiskunnan kusetusprojekti.
4. Perhepäivähoitajien ylityökorvausten oikeudenmukainen korvaaminen. Vastaus: Noudatetaan KVTES:ää. Vastaus ei tyydytä minua, koska tämän tulkinnan mukaan KVTES:ää tulkitaan perhepäivähoitajien vahingoksi. Olisin kaivannut perusteellisemman selvityksen asiasta. Minun on itse hankittava sellainen, kun palkalliset viranhaltijat eivät viitsi sellaista tehdä.
5. Kalajoki Reilun kaupan kaupungiksi. Vastaus: Ei ole edellytyksiä hakea Reilun kaupan edistämisyhdistykseen, mutta mahdollisuuksien mukaan hankintaa Reilun kaupan tuotteita. Tämä tarkoittaa suomeksi sitä, että Reilun kaupan tuotteita ei hankita.
6. Hallintokulttuurin, toimintatapojen ja johtamisen käytäntö. Vastaus: Luottamushenkilöstön näkökulma tai muu hallinto ei kuulu henkilöstöohjauksen toimialaan. Mielestäni valtuustoaloite on lähtenyt liikkeelle kaupunginjohtaja Jukka Puoskarin diktatorisesta johtamistavasta ja epäillyistä syrjintätapauksista. Vastaus ei ole sitä mitä aloitteella haetaan. Asia pyritään lakaisemaan maton alle. Valtuustossa asiasta varmaan keskustellaan perusteellisemmin.
7. Avustuksia ja tuki yhdistyksille jaettaessa on huomioitava toimitila- ja kiinteistökulut. Aloite on valmisteltavana.
8. Erikoissairaanhoidon kustannusten kasvun rajoittaminen. Aloite on perusturvajohtajalla valmisteltavana.
9. Teiden kunnossapitoon pisteytysjärjestelmä. Aloite on teknisellä lautakunnalla valmisteltavana.
10. Plassin alueen kauttakulkuliikenne. Aloite on teknisellä lautakunnalla valmisteltavana.

Irtaimistomäärärahan jakaminen vuonna 2010. Tämän asian käsittelyyn on ujutettu Tyngän aluekoulun ”pulpettimääräraha”, nettolisäys 41.500 euroa. Tämä ei selviä esityksestä, jos ei ota asioista selvää. On se hyvä, että nyt saadaan hankittua ”pulpetit” koululle. Muuten minulle on tullut palautetta, että uuden Tyngän koulun eristeet ovat rakennusvaiheessa kastuneet. Siis onko eristeet laitettu märkänä rakennukseen? Täytyy selvittää asia.

Lausunnon antaminen Keski-Pohjanmaan hyvinvointistrategiaan. Esitys: Hyväksytään lausunnoksi perusturvajohtajan lausunto.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Esitys merkitään tiedoksi tiedote. Katso: http://www.ely-keskus.fi/fi/Ajankohtaista/Tilaatiedotteita/Sivut/default.aspx

Edustajien täydentäminen Keski-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuustoon. Esitys: Valtuusto suorittaa edustajien ja varaedustajien vaalin

Tontin myyminen Rakennushollari Oy:lle perustettavan yhtiön lukuun. Esitys kauppahinta 27 000 euroa. Valtuusto voi nyt asian käsitellä koska maa-alueet on hankittu Kalajoen kaupungin omistukseen. Asia vedettiin pois tammikuun valtuuston esityslistalta, koska kaupunki ei tuolloin omistanut myytävää maa-aluetta.

Lausunnon antaminen Oulun hallinto-oikeudelle toimisto/hallintorakennuksen rakennusluvasta. Valittajana on Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus. Onko valitus välttämätön?

Lausunnon antaminen Oulun hallinto-oikeudelle esisopimuksesta määräalan myymisestä/Westend Estate Oy. Lausunnon on laatinut maanmittausteknikko, jolle lausunnon antaminen ei kuulu. Lausunto ei ole vastaus valitukseen, jossa valitetaan eli
1. siitä, että valtuustokäsittelyssä ei ollut nähtävillä esisopimusta eikä kauppakirjaa, jotka valtuusto hyväksyi. Asiasta puuttui valmistelu.
2. siitä. että kysymyksessä on lahjoitus 50 hehtaaria yhdellä eurolla
3. siitä, että Kalajoen lentokenttä lahjoitetaan yritykselle ja uutta lentokenttää ei ole suunnitelmissa eikä siihen ole määrärahoja
4. siitä, että päätös on lainvastainen. Perustuslaki 6 §.
Lausunnossa ei ole vastattu valitukseen, vaan on kerrottu totuus, että maa-aluetta käytetään keinotteluun eli lahjoituksella rahoitetaan Westend Estate Oy:n toimintaa. Lisäksi lausunnossa vedotaan siihen, että Kalajoen kaupunki on ennenkin syyllistynyt laittomaan toimintaan tukiessaan Hiekkasärkkien Golf Oy:n toimintaa kiinteistökaupoilla.
Suoraan sanoen minua hävettää se, että Kalajoen kaupungista annetaan valituksiin tuollaisia vastineita, joilla ei ole mitään tekemistä valituksen kanssa.

Tiedoksi saatettiin muuna muassa poliisin neuvottelukunnan pöytäkirja 17.12.2009. Pöytäkirjassa lukee näin: Kalajokiset ovat moittineet jäykkää palvelu aukioloaikojen suhteen. Aulakoski (Antero) kertoi, että poliisilaitoksella on tehty päätös siitä, että lupakanslia on auki virka-ajan eikä aukioloaikoja venytetä myöhemmäksi.
Jälleen kerran joudun ihmettelemään poliisin toimintaa. Virkailijat kulkevat Kalajoelta joko Ylivieskaan tai Raaheen ja asiakkaat menevät perässä eri autolla saadakseen saman palvelun, jonka he voisivat saada Kalajoella hyvissä kunnostetuissa toimitiloissa. Järkyttävintä on se, että esimerkiksi himankalaiset joutuvat kulkemaan Ylivieskaan asti vaikka uudessa Kalajoessa on väkimäärä lähes yhtä suuri kuin Ylivieskassa. Poliisin toiminnan järkevyys on vertaansa vailla. Kalajoen on saatava takaisin lupapalvelut niin kuin ennenkin.

Uutiset

Konkurssien määrä kasvoi yli 25 prosenttia tammi-joulukuussa 2009. Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden aikana pantiin vireille 3 275 konkurssia, mikä on 25,4 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikissa konkurssiin menneissä yrityksissä oli kaikkiaan 14 860 työntekijää, mikä on noin 27 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Konkurssit lisääntyivät viime vuonna kaikilla vuosineljänneksillä vuoteen 2008 verrattuna. Lukumääräisesti eniten konkurssien määrä lisääntyi rakentamisessa.

Lehtileikkeet

Ensimmäinen lehtileike käsittelee olympialaisten avajaisia.

Toinen lehtileike käsittelee Kreikan talousahdinkoa.

Televisiosta katsottua

YHDISTETTY LOPPUTULOKSET
1. Jason Lamy Chappuis FRA 25.47,1
2. Johnny Spillane USA + 0,4
3. Alessandro Pittin ITA + 0,8
4. Todd Lodwick USA + 1,5
5. Mario Stecher AUT + 13,6
6. Bill Demong USA + 17,9
7. Norihito Kobayashi JPN + 21,9
8. Anssi Koivuranta FIN + 29,8
9. Magnus Moan NOR + 35,6
10. Eric Frenzel GER + 36,1
13. Hannu Manninen FIN + 43,3
26. Janne Ryynänen FIN +1.34,5
38. Jaakko Tallus FIN +2.38,0

AMPUMAHIIHTO MIEHET 10 KM, SPRINTTI
1. Vincent Jay FRA 24.07,8 0
2. Emil Hegle Svendsen NOR + 12,2 1
3. Jakov Fak CRO + 14,0 0
4. Klemen Bauer SVK + 17,4 1
5. Andriy Deryzamlya UKR + 40,7 2
6. J. P. Leguellec CAN + 49,8 1
7. Pavol Hurajt SVK +1.07,2 1
8. Björn Ferry SWE +1.12,4 1
9. Jeremy Teela USA +1.13,9 2
10. Ivan Tsherezov RUS +1.18,1 2
40. Timo Antila +2.29,6 1
73. Paavo Puurunen +3.57,0 4

JÄÄKIEKKO NAISET, B-LOHKO
Suomi - Venäjä 5-1 (1-1,2-0,2-0)

NAISET, 10 KM (v)
1. Charlotte Kalla SWE 24.58,4
2. Kristina Smigun EST + 6,6
3. Marit Björgen NOR + 15,9
4. Anna Haag SWE + 20,9
5. Justyna Kowalczyk POL + 21,7
6. Riitta-Liisa Roponen FIN + 25,9
7. Jevgenia Medvedeva RUS + 28,1
8. Kristin Störmer Steira NOR + 52,1
9. Valentina Shevtshenko UKR + 52,7
10. S. Malahova-Shishkina KAZ + 55,5
15. Aino-Kaisa Saarinen FIN + 1.01,1
31. Riikka Sarasoja FIN + 1.51,8
53. Krista Lähteenmäki FIN + 2.51,0


Katsoin Ylen Teemasta Urbanisaatio-dokumentin sekä Gotenica- Titon piilopaikka dokumentin.

A-studiossa oli Pyhäjoen ydinvoiman vastuksesta ja kannatuksesta kuvattuna Pyhäjoelta.

Terveys ja liikunta

Paino 105,0 kg, verenpaine 173/106, lepopulssi 62, jumppa 30 min.

Loppukevennys

- Äiti, äiti, Kalle matkii kukkoa!
- Eihän se mitään haittaa. Antaa kiekua vaan.
- Ei Kalle kieu, vaan syö kastematoja.

- Minne kuokkavieraat ovat tervetulleita?
- Perunapellolle.

- Missä venäläiset pitävät heiniä?
- Ladoissa.

Itsemurha on rehellisintä itsekritiikkiä.

Kun on korviaan myöten kusessa, on parempi pitää suunsa kiinni.

En minä huijannut, muutin vain sääntöjä.

- Mikä on pienuuden huippu?
- Mannaryyni kyykyssä.

- Mikä on varovaisuuden huippu?
- Nukkuu vesisängyssä pelastusliivit päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti