tiistai 23. helmikuuta 2010

TI 23.02.2010












Päivän sää

Lämpötila aamulla -27 C, tuuli 1m/s, päivällä -16 C.

Tapahtumat

Toimittaja Sanna Keskinen haastatteli minua tänään Tapion Tuvalla aiheena Kalajoki-näyttely. Katso http://www.uutispuuro.fi/
Kalajoki-näyttelyssä on tarkoitus tuoda esille puurakentamista myös Karjalan puolelta.
Katso: http://kizhi.karelia.ru/main_menu_e.htm

Valtuuston kokous

Valtuuston kokouksen esityslista on nyt aika kevyt. Asialistalla muun muassa tontin myyminen perustettavan yhtiön lukuun Rakennushollari Oy:lle. Tämä asia jouduttiin vetämään pois tammikuun listalta, kun huomattiin, että kaupunki ei omistanut maa-aluetta, jota se oli myymässä.

Eräitä työsuhteita muutetaan takaisin viroiksi, koska virkoja oli liian innokkaasti muutettu toimiksi. Virkavastuu palautetaan takaisin elinkeinojohtajalle, satamajohtajalle, talonrakennuspäällikölle, ruokapalvelupäällikölle, siivoustyönjohtajalle ja kaupunginpuutarhurille. Tämä sekoilu johtuu asioiden huonosta valmistelusta, johon olen jo lukuisia kertoja kiinnittänyt huomiota.

Kiinteistöyhtiö Marin Park Oy:lle Kalajoen kaupunki antaa 120 000 euron omanpääomanehtoisen lainan. Kiinteistöyhtiö ei saa enää pankeista lainaa. Venealan lama jatkuu yhä edelleen ja minä epäilen, että tämä Kalajoen kaupungin pääomitus ei ole riittävä kiinteistöyhtiön pelastamiseksi. Asian käsittelyssä kaupunginhallituksessa jokapaikan Raili eli Raili Myllylä ilmoitti itsensä esteelliseksi.

Valtuustoaloitteiden käsittely on minun mielestäni ollut valtuutettujen toiminnan törkeää aliarviointia. Virkamiehet ovat pitäneet valtuutettuja pilkkanaan. Sitten vielä pyritään kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan toimesta estämään valtuutetuilta puheoikeuskin eli asioista ei saisi edes keskustella julkisesti.
Nyt valtuutetut tekivät selväksi miten asioita käsitellään avoimesti ja selkeästi. Riitta Tilus esitti Erkki Ahon kannattamana, että esityslistat liitteineen laitetaan nettiin. Tällöin Kalajoen asukkaat voivat tutustua asioihin jo valmisteluvaiheessa ja he voivat vaikuttaa edustajiensa kautta päätöksentekoon. Tämä menettely tulee olemaan ratkaiseva edistysaskel avoimuudessa. Tämä menettely vähentää ratkaisevasti salailun mahdollisuuksia. Tavoitteena on, että toukokuun alussa,
kun Dynasty-ohjelma otetaan käyttöön niin avoimuus lisääntyy.
Perhepäivähoitajien ylityökorvausasia palautettiin takaisin henkilöstöjaoston uudelleen valmisteltavaksi Pia Anttiroikon esityksestä, jota Erkki Aho kannatti. Valtuustoaloite Reilun kaupan kaupungin arvonimestä meni myös uudelleen valmisteluun Hanna Halmeenpään esityksestä, jota Timo Suni kannatti.
Himankalaisten hyvät valtuustoaloitteet saivat mielestäni toisenlaisen käsittelyn kun Kalajoen valtuustoaloitteet. Mielestäni niistä ainakin osa olisi pitänyt palauttaa takaisin valmisteluun ilman, että aloite täytyy uudistaa.
Yleishavaintona valtuustokäsittelystä voin sanoa, että nyt ei ole enää sillä tavalla puoluerajoja kuin ennen. Suurin osa on aidosti Kalajoen puolesta. Himankalaisten valtuutettujen rooli ja toiminta on nyt sellaista mitä olen odottanutkin. Asioista keskustellaan eikä tyydytä pienen piirin juntattavaksi. Voidaan sanoa, että näin ryskyy pakkovalta. Kuuntele http://www.youtube.com/watch?v=xW9VBLH-0_s

Uutiset

Suomi on taas saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta (EIT) langettavan tuomion liian pitkästä oikeudenkäynnistä. Edellinen tuli viime viikolla. Kaikkiaan Suomella on yli sata tuomiota. Suomi on saanut selvästi enemmän langettavia tuomioita Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa kuin muut Pohjoismaat. Tilaston mukaan Suomelle on kertynyt yli sata tuomiota vuodesta 1959 vuoteen 2009. Edellisen kerran Suomi otti tuomion pitkäksi venähtäneestä oikeusjutusta viime viikolla. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on perustettu vuonna 1959. Se on Strasbourgissa toimiva ylikansallinen tuomioistuin, joka valvoo Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamista.

Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuuston maanantaina hyväksymästä kaavasta aiotaan valittaa. Pyhäjoen Hanhikiven alueelle suunnitellun ydinvoimalan vastustajat aikovat valittaa kaavapäätöksestä, kertoo Pro Hanhikiviliikkeen varapuheenjohtaja Hanna Halmenpää YLE Oululle.

Kihlakunnansyyttäjällä on meneillään harkinta siitä, onko syytä käynnistää esitutkinta poliisin päällystöön kuuluvan miehen liian tuttavallisesta toiminnasta tupakkatauolla. Ilta-Sanomien tietojen mukaan poliisipomo on puhutellut alaisiaan kasvotusten hyvin lähellä naispuolista työntekijää ja mahdollisesti taputtanut tätä kerran selkään ja kerran käteen.

Lapin liitto päättänee jääkiekkojoukkue Rovaniemen Kiekon EU-tuesta maaliskuussa. RoKi voi saada parhaimmillaan liki 200 000 euroa yhteiskunnan rahaa Rovaniemen kaupungilta ja Lapin liitolta. Rovaniemen kaupunki on päättänyt viime marraskuussa tukea Rokin Lätkässä Lappiin -markkinointihanketta 28950 eurolla, jos hankkeen muu rahoitus toteutuu suunnitellusti. Lapin liiton hallitus päättänee ensi kuussa, myönnetäänkö hankkeelle 67750 euron EU-tuki.
Hankkeen tavoitteena on muun muassa parantaa Rovaniemen ja RoKin imagoa. Rovaniemen kaupunki odottaa hankkeen tuovan Rovaniemellä lisää näkyvyyttä RoKin kautta tiedotusvälineissä.
Kaupungin tuki on ärsyttänyt osaa muiden rovaniemeläisten joukkuelajien edustajia.
Hanketta hallinnoi kaupungin omistama Rovaniemen Kehitys Oy. Ensimmäisen vuoden jälkeen yhtiö arvioi, onko hanke toteutunut suunnitellusti ja päättää sen jatkosta toiselle vuodelle. Toisena vuonna Rovaniemi maksaisi 31 500 ja EU-tukea tulisi 73500 euroa. RoKi voi siis saada yhteiskunnan rahaa kahdessa vuodessa vajaat 200 000 euroa.

Lehtileikkeet

Ensimmäinen lehtileike käsittelee kaaosta rautateillä. Junat ovat myöhässä, vuoroja on peruttu ja infotaulut ovat pimeinä. VR ja Finnair ovat menettäneet uskottavuuttaan rajusti viime vuosina.

Toinen lehtileike käsittelee HU-Kalajoen voittoa Kuutosista.

Muut lehtileikkeet käsittelevät Vancouverin olympialaisia.

Televisiosta katsottua

JOUKKUEMÄKI, HS 140
1. Itävalta 1107,9 Loitzl, Kofler, Morgenstern, Schlierenzauer
2. Saksa 1035,8
3. Norja 1030,3
4. Suomi 1014,6
5. Japani 1007,7
6. Puola 996,7
7. Tshekki 981,8
8. Slovenia 958,8
Suomen hyppyjen pituudet
Matti Hautamäki 133,5 130,0
Janne Happonen 128,5 139,0
Kalle Keituri 123,0 132,0
Harri Olli 134,0 134,5

MIEHET, PARISPRINTTI
1. Norja (Pettersen, Northug)
2. Saksa (Tscharnke, Teichmann) +1,3
3. Venäjä (Morilov, Petuhov) +1,5
4. Kanada (Kershaw, Harvey) +6,3
5. Kazakstan (Chebotko, Poltaranin) +6,5
6. Tshekki (Kozisek, Koukal) +12,8
7. Ranska (Vittoz, Miranda) +17,7
8. Italia (Zorzi, Pasini) +20,1
9. USA (Koos, Newell) +20,6
10. Suomi (Paakkonen, Nousiainen) +49,8

NAISET, PARISPRINTTI
1. Saksa (Sachenbacher, Nystad)
2. Ruotsi (Kalla, Haag) + 0,6
3. Venäjä (Hazova, Korosteleva) + 4,0
4. Italia (Genuin, Follis) + 10,5
5. Norja (Jacobsen, Brun-Lie) + 29,1
6. USA (Compton, Randall) + 47,9
7. Kanada (Gaiazova, Renner) + 48,1
8. Suomi (Roponen, Sarasoja) + 52,9
9. Puola (Marek, Jaskowiec) + 55,4
10. Ranska (Philippot, Barthelemy) + 1.00,5

NAISET, VÄLIERÄ
Kanada - Suomi 5-0 (2-0,1-0,2-0)

Terveys ja liikunta

Paino 105,0, verenpaine 170/102, lepopulssi 62

Loppukevennys

Jukka halusi vähän imarrella neiti Vuorista ja kehui tämän uutta villapaitaa. – Se on aitoa kamelinkarvaa, neiti Vuorinen sanoi ylpeänä. – Niinpä näkyy olevan. Kyttyrät ja kaikki.

- Mitä mieltä olette, johtaja – kutsummeko paikalle konsultin vai sotkemme asian itse.

- Ei tuosta mitenkään huomaa, että se on poliisikoira. – Se onkin salapoliisikoira.

Rovasti meni noutamaan postilähetystä. – Onkohan minulle tullut pakettia? – Kyllä on. – Hyvä. Olenkin jo odottanut uusia virsikirjoja. – Rovasti ottaa ne sitten heti mukaansa. Yksi niistä vuotaa.

- Mitä tarkoitetaan mielipiteiden vaihdolla? – Esim. sitä, kun sinulla on johtajan huoneeseen mennessäsi oma mielipiteesi ja sieltä tullessasi johtajan mielipide.

- Hämmästyttävän monet kauniit tytöt eivät lainkaan välitä mennä naimisiin. – Mistä tiedät? – Olen kosinut.

- Miksi kutsutaan sitä, joka ei ole hevonen eikä ihminen vaan on siltä väliltä? – Satulaksi.

- Teillä on hyvin kauniit hampaat, neiti. – Olen perinyt ne äidiltäni. – Ajatella, että ne sattuivat olemaan juuri sopivat.

- Olenko joskus nähnyt kasvonne jossakin muualla? – Kyllä ne ovat aina olleet samassa paikassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti