perjantai 14. tammikuuta 2011

PE 14.01.2011


Päivän sää

Lämpötila aamulla – 9 C, tuuli 2m /s, pilvistä, vähäistä lumisadetta. Päivällä lämpötila – 11 C. Aurinko nousee: 09.56, aurinko laskee: 15.11. Päivän pituus: 5 h 14 min. Lumen syvyys 41 cm.

Tapahtumat

Sain tänään Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimesta kirjeen. Kirje oli kiinnostanut muitakin, koska sain kirjeen avattuna. En tiedä oliko kirjeen sisältö samaa kuin lähetettäessä. Kirjeessä kuitenkin ilmoitettiin, että asiani on otettu Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimen käsittelyyn. Sain käsittelynumeron ja ohjeet jatkotoimenpiteille. Asiani käsittely on kestänyt Suomessa jo lähes 16 vuotta ja käsitykseni mukaan asiassa on rikottu 15 Euroopan Ihmisoikeussopimuksen artiklaa. Todella mielenkiinnolla odotan, miten Suomen valtio reagoi asiassa nyt, kun tilanne on tämä.

Minun oikeustaisteluni on lähes ympärivuorokautista työtä ja siksi fysiikkani on lujilla. Minun pitää tehdä kirjallinen aineisto Suomen Asianajajaliittoon, jossa kanteluni asianajaja Pirkko Braxin toiminnasta on otettu käsittelyyn. On syytä epäillä, että asianajaja Pirkko Brax osallistui minun kiristykseen yhdessä käräjätuomari Timo Tammikedon kanssa oikeudenkäynnissäni, jossa minulle annettiin vaihtoehto: henkilökohtainen konkurssi tai rahat. Maksoin rahat. Kiristyksen voi todistaa kolme oikeudenkäyntiä seurannutta henkilöä. En ole vieläkään saanut Ylivieska-Raahen käräjäoikeuden päätöstä asiasta jotta olisin voinut valittaa asiasta Rovaniemen hovioikeuteen. Tyytymättömyyteni asian ratkaisuun olen jo ilmoittanut, vaikka en ole vielä päätöstä saanutkaan.

Minun pitää tehdä loppulausunto Markku Kosken asiassa Jokilaaksojen poliisille, mikä on vuoren varmasti esteellinen tutkimaan asioitani. Asia sisältyy myös Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimen käsittelyssä olevaan asiakokonaisuuteen.

Kävin tänään uudelleen kirjojen alennusmyynnissä. Nyt on tarjolla alennusmyynnissä paljon minun mielestäni hyviä teoksia. Ostin muutaman kirjan.

Lähetin Kalajoen kaupungin tiedusteluun vastauksena suojeluasiassa seuraavan mielipiteeni tänään klo 06.07:

Mielestäni Kalajoen kaupungin on valitettava asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Ympäristöviranomaiset ovat unohtaneet Suomen perustuslain 15 §. Sen mukaan Jokaisen omaisuus on turvattu. Omaisuuden pakkolunastuksesta yleiseen tarpeeseen täyttä korvausta vastaan säädetään lailla.
Suomessa on perinteisesti ollut voimassa hyvin vahva omaisuuden suoja. Toisen varallisuutta ja sen vapaata käyttömahdollisuutta on tullut ja tulee jatkossakin kunnioittaa ja arvostaa. Jokaisen omaisuuden suoja on turvattu perustuslaissa. Omaisuuden suoja tarkoittaa laajassa mielessä myös sitä, ettei ketään saa estää käyttämästä omistamaansa tai hallitsemaansa omaisuutta normaalilla tavalla. Omaisuuden omistus- ja vallintarajoituksista täytyy lailla säätää. Laki sisältää muun muassa määräykset tilanteesta, jossa omaisuutta täytyy pakkolunastaa yleiseen tarpeeseen täyttä korvausta vastaan.
Oikeus pakkolunastuksiin perustuu joko Lunastuslakiin (12.4.1995/553) tai Kiinteistönmuodostamislakiin (12.4.1995/554). Ne säädettiin yhtä aikaa hallituksen esityksellä HE 227/1994. Samalla hyväksyttiin nippu muitakin lakeja. Niistä vain Lunastuslaki, jonka 4 § antaa oikeuden lunastaa kiinteää omaisuutta "yleisen edun" perusteella, säädettiin perustuslain säätämisjärjestyksessä.
Tarkka sanamuoto: "Lunastaa saadaan, kun yleinen tarve sitä vaatii. Lunastusta ei kuitenkaan saa panna toimeen, jos lunastuksen tarkoitus voidaan yhtä sopivasti saavuttaa jollain muulla tavalla taikka jos lunastuksesta yksityiselle edulle koituva haitta on suurempi kuin siitä yleiselle edulle saatava hyöty. "Tavallisella lailla, mm. Kiinteistönmuodostamislaki, ei voi rajoittaa perustuslaissa säädettyjä oikeuksia. Sen kieltää PL 106 § (perustuslain ensisijaisuus).

Lisäksi hallituksen esityksessä todetaan lunastamiseen oikeuttavasta 62 §:stä nimenomaan: "Lunastamisessa siirretään aina rahakorvausta vastaan omaisuutta omistajalta toiselle. Tämän vuoksi yksityisestä tarpeesta tapahtuva lunastaminen tulisi suorittaa vain siinä tapauksessa, ettei kiinteistöjaotukseen saada parannusta muilla toimenpiteillä."

Rakennussuojelulaki 11 §

Jos rakennuksen omistaja suojelupäätöksen mukaisten suojelumääräysten johdosta ei voi käyttää rakennusta tavanomaisella tai kohtuullista hyötyä tuottavalla tavalla, hänellä on oikeus saada valtiolta täysi korvaus sellaisesta kärsimästään haitasta tai vahingosta, joka ei ole merkitykseltään vähäinen.
Jos omistajan on suojelumääräysten johdosta ryhdyttävä erityisiin toimiin rakennuksen kulttuurihistoriallisen arvon säilyttämiseksi, on tästä aiheutuvat kustannukset korvattava valtion varoista. Korvausvelvollisuutta ja korvauksen määrää harkittaessa ei korvattaviksi kustannuksiksi kuitenkaan katsota rakennuslain mukaisesta kunnossapitovelvollisuudesta tai muutoin rakennuksen tavanomaisesta kunnossapidosta aiheutuvia kustannuksia.
Mitä 1 ja 2 momentissa on säädetty rakennuksen omistajan oikeudesta korvaukseen, koskee myös rakennuksen omistajan vertaista haltijaa sekä rakennukseen kohdistuvan vuokra- tai käyttöoikeuden taikka muun näihin verrattavan erityisen oikeuden haltijaa. Valtion korvausvelvollisuus ei kuitenkaan koske kuntaa.

Korkeimman oikeuden päätökset
KKO:2004:26 Rakennussuojelu - Perustuslaki - Omaisuuden suoja - Perustuslain etusija
KKO:2003:85

Esimerkki KKO:n päätöksestä: Rakennussuojelulain 11 §:n 1 momentin mukaan rakennuksen omistaja, joka ei suojelupäätöksen mukaisten suojelumääräysten johdosta voi käyttää rakennusta tavanomaisella tai kohtuullista hyötyä tuottavalla tavalla, on oikeutettu saamaan valtiolta täyden korvauksen sellaisesta kärsimästään haitasta ja vahingosta, joka ei ole merkitykseltään vähäinen. Jos omistajan on suojelumääräyksen johdosta ryhdyttävä erityisiin toimiin rakennuksen kulttuurihistoriallisen arvon säilyttämiseksi, on tästä aiheutuvat kustannukset pykälän 2 momentin mukaan korvattava valtion varoista. Korvattaviksi kustannuksiksi ei tämän säännöksen mukaan kuitenkaan katsota rakennuslain mukaisesta kunnossapitovelvollisuudesta tai muutoin rakennuksen tavanomaisesta kunnossapidosta aiheutuvia kustannuksia. Korvattavia ovat näin ollen vain suojelupäätöksen mukaisen suojelumääräyksen vuoksi aiheutuneet kustannukset.

14.01.2011 Erkki Aho

Tänään tuli sähköpostitse kaupunginhallituksen esityslista. Hain kaupunginsihteeriltä paperikopion esityslistasta, koska silloin pystyn paremmin perehtymään asioihin.

Päivällä klo 15.08 tuli sähköposti, jossa kerrottiin kaupunginhallituksen ylimääräisestä kokouksesta, mikä pidetään maanantaina kello 13.30 ja päätetään tehdäänkö valitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen suojeluasiassa. Valitus on tehtävä maanantaina 17.01.2011.

Uutiset

VR:n toimitusjohtaja Mikael Aro kieltäytyi keskustelemasta yhtymän ongelmista samassa ohjelmassa veturinkuljettajaksi palanneen ex-kansanedustaja Harry Wallinin (sd) kanssa. VR:n asioita julkisesti arvostellut Wallin joutui Aron vastustuksen vuoksi jäämään pois ohjelmasta.
Tämän vuoksi Wallinia ei nähty Ylen A-Talk – ohjelmassa.

Kai Nurminen, Mikko Eloranta, Marko Kiprusoff, Niko Mikkola ja Jani Kiviharju pukevat Kuusamon Pallo-Karhujen edustusasun ylleen tammikuun lopussa. Viisikko esiintyy 29. tammikuuta Pallo-Karhujen 2. divisioonan ottelussa Ylivieskan Jääkarhuja vastaan.

Lehtileikkeet lehtileikekirjaani

Ensimmäinen lehtileike: Suomen kuvalehti 08.01.2011 Venäjän vuoro – nyt avataan itärajaa http://suomenkuvalehti.fi/blogit/eri-mielta/venajan-vuoro-nyt-avataan-itarajaa

Televisiosta katsottua

Valitut talot – rakennussuojelun historiaa. Hotelli Kämp, Puu-Käpylä, Tampereen Verkatehdas. Rakennussuojelua on tehty Suomessa taistelujen kautta.

Mielenkiintoiset blogit

Jyrki Virolainen http://jyrkivirolainen.blogspot.com/

Jukka Kemppinen http://kemppinen.blogspot.com/

Kari Uoti http://www.kariuoticonsulting.fi/blog

Timo Soini http://timosoini.fi/

NRA kansallinen kivääriyhdistys ry http://www.nra.fi/

Päivän aforismi

Villeimmistä varsoista tulee parhaat hevoset. (Plutarkhos).

Laulu, mikä on jäänyt mieleeni

Romanssi
http://www.youtube.com/watch?v=fBJrqdOTqVw

Mieleen jäänyt runo

J.H. Erkko ONNI!

Ei onni tule etsien,
se saapuu eläen.
Ei onni tule ulkoa,
se nousee rinnasta.
- jos nousee.
jos ei, niin herätä se sieltä,
se kuulee omantunnon kieltä
ja nousee.

Terveys ja liikunta

Paino 101,9 kg, verenpaine 162 / 100, lepopulssi 61. Aamujumppa 30 min/ 210 min. Hiihto 10 km / 34 km. Uinti 1000m / 7000m.

Loppukevennys

- Pitääkö kissasi lapsista? - Pitää, mutta mieluiten se syö silakoita.

Lääkäri potilaalle: - Te olette aivan liian lihava, teidän täytyy laihtua. - Olen minä yrittänyt, mutta laihoin tuloksin.

Mitä eroa on kalalla ja kuorsaajalla? - Kala hengittää kiduksillaan, mutta kuorsaaja kiduttaa hengityksellään.

Laihialaissihteeri meni pomon puheille ja kysyi arkaillen: "Anteeksi, mutta mä en oo saanu tänä vuanna ollenkaa palakkaa.". Pomo vastasi ymmärtäväisellä äänellä: "Nooo, kyllä mä annan anteeksi. Älä ajattele sitä enää".

Johtaja soitti illalla kokouksesta vaimolleen. Kotiapulainen vastasi. - Rouva on kylvyssä.
- Hyvä. Sanokaa rouvalle, että saavun puolen tunnin kuluessa. Painukoon jo vuoteeseen minua odottamaan. - Hyvä on herra. Keneltä minä sanon hänelle terveiset?

Tyttö huusi autossa poikaystävälleen: - Käytä nyt herra jumala molempia käsiä! - Täytyyhän minun pitää toisella tästä ratista, vastasi poika.

Miksi japanilaisturistiryhmä ilahtui Napapiirillä? - He kuulivat, että lumipyry on sakea.

Ruotsalaismies oli ollut kateissa kaksi viikkoa. Lopulta poliisi ilmoitti kadonneen vaimolle, että miehen ruumis oli löydetty järvestä. - Ei se voi olla meidän Mats. Mats ei osaa uida.

Ruotsalaistyttö sanoi isälleen rakastavansa Beethovenia yli kaiken. Silloin isä murahti: - Tuo se poika sunnuntaina päivälliselle.

Miten kuunnellaan todella hiljaista haitarinsoittoa? - Otsa kurtussa

Kolme kauppiasta oli vierekkäisissä liiketiloissa ja kilpaili kovasti mainoksilla asiakkaista. Ensimmäinen pani kauppansa eteen valtavan julisteen. Siinä luki: Paras tavara! Keskimmäinen kauppias mietti vielä mitä tekisi, kun kolmas kauppias jo veti kauppansa eteen yhtä suuren kyltin kuin ensimmäinen. Siinä luki: Halvemmat hinnat! Keskimmäinen ei enää miettinyt, vaan pani sisäänkäyntinsä eteen valtavan mainoksen, jossa luki: Pääsisäänkäynti.

Mitä yhteistä on taskulampulla ja kansanedustajalla? - Kumpikaan ei toimi silloin, kun pitäisi.

Ylilääkäri Irvi Tapani Kaikkonen
http://www.youtube.com/watch?v=-x2C4AjQ2BY&feature=related

Kummeli – kyylän kootut
http://www.youtube.com/watch?v=mmENZlz_-Io&feature=more_related

Teekkarilaulu: Karhuviinaa

Ottaisin minä karhuviinaa
jos vain jostain saisin.
”Pieneen lasiin kaataisin ja sitten oksentaisin”

Tiu tau tiu tau tili tali tittan,
juodaan kossua kolalla.
”Ensin juodaan koko pullo
ja sitten on perseet olalla”

Vaan eipä taida meidän äiti Karhuviinaa ottaa.
”Eihän se edes usko, että Karhuviinaa on totta”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti