maanantai 12. heinäkuuta 2010

MA 12.07.2010


Aamulenkillä tapasin lentokyvyttömän harakan.

Päivän sää

Lämpötila aamulla + 18 C, tuuli 6 m/s, lämpötila päivällä +29 C, tuuli 6 m/s

Tapahtumat

Kalajoki-lehden vt. päätoimittaja Anne Mattila on vaatinut minulta sähköpostitse otsikolla ”virhe blogissasi” oikaisua keskiviikon 7.7.2010 blogikirjoitukseeni tähän tekstiin:

Kalajoki-lehdessä 7.7.2010 numero 27 oli kuvia kalajokisista taidenäyttelyistä, mutta Kalajoki-näyttelystä ei ollut, eikä myöskään Kari Isopahkalan näyttelystä. Kalajoki-lehti lähti yhteistyöhön Kalajoki-näyttelyn markkinointiin esitteen muodossa, mutta tästä Kalajoen korkeatasoisimmasta näyttelystä Kalajoki-lehdessä ei nyt ole edes mainintaa. Matkailijan kannalta samoinkuin kalajokistenkin kannalta on tärkeää tietää mitä näyttelyitä Kalajoella on juuri nyt nähtävillä.
Katso http://ahonblogi.blogspot.com/2010/07/ke-07072010.html

Mitä laki sanoo:
Laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä 13.6.2003/460

3 luku
Vastine ja oikaisu
9 § Oikaisuoikeus
Yksityisellä henkilöllä, yhteisöllä ja säätiöllä sekä viranomaisella on oikeus saada aikakautisessa julkaisussa, verkkojulkaisussa tai ohjelmassa esitetty itseään tai toimintaansa koskeva virheellinen tieto oikaistuksi samassa julkaisussa tai asianomaisen ohjelmatoiminnan harjoittajan ohjelmassa, jollei tiedon oikaiseminen virheen vähäisyyden vuoksi ole ilmeisen tarpeetonta.

10 § Vastineen ja oikaisun julkaisemisvelvollisuus
Vastaavan toimittajan on julkaistava vastine tai oikaisu maksutta ja ilman aiheetonta viivytystä asianmukaisessa laajuudessa ja samankaltaisella tavalla kuin vastine- tai oikaisuvaatimuksen perusteena oleva viesti. Vastine tai oikaisu ei saa olla sisällöltään lainvastainen eikä loukkaava.

Blogikirjoituksessani ei ole asiavirhettä, sillä olen käsitellyt Kalajoki-lehden 7.7.2010 ilmestyneen numero 27 uutisointia. Oikaisutarvetta ei ole, koska ei ole virhettä, mikä pitäisi oikaista.

Jos olisin kirjoittanut, ettei Kalajoki-lehti ole uutisoinut milloinkaan Kalajoki-näyttelystä, niin se olisi ollut väärä tieto ja sellainen väärä tieto olisi pitänyt lain mukaan korjata. En ole kuitenkaan koskaan tällaista informaatiota antanut, koska kirjoitan asioista totuudenmukaisesti. Vt. päätoimittaja Anne Mattila haluaa minun kertovan, että Kalajoki-lehti on tehnyt Kalajoki-näyttelystä ennakkojutun ja uutisoinut avajaistilaisuudesta, siis toiminut aivan asian mukaisesti. Tämän selvennyksen, mikä ei ole oikaisu, teen pelkästä hyvästä tahdosta, koska periaatteenani on toimia avoimesti, rehellisesti, tasapuolisesti sekä oikeuden- ja lainmukaisesti. Tässä tapauksessa laki ei olisi minulta edellyttänyt tällaista toimintaa. Minä kuitenkin toimin rehellisesti ja oikeudenmukaisesti sekä annan oikean kuvan asioista.

Mielestäni Kalajoki-näyttelyn muotokuvahenkilöistä olisi perinteinen kalajokinen lehti voinut tehdä juttusarjan ja kerätä heihin liittyviä muistoja omaisilta ja muilta henkilöiltä. Tämä olisi tukenut näyttelyä ja lisännyt kalajokisten kotiseuturakkautta ja kotiseudun tuntemusta sekä kiinnostusta lehteä kohtaan. Myös näyttelyissä esilläolevista pienoismalleista olisi voitu kerätä niihin liittyviä muistokirjoituksia. Näin ei kuitenkaan ole tehty, vaan on keskitytty muihin ”tärkeämpiin” asioihin kuten esim. sähkökatkoksiin ja Jope Ruunansuun toimiin. Olen huolissani siitä, että Kalajoki-lehti on polttamassa siltoja moneen suuntaan, muun muassa Kalajoen johtavan urheiluseuran 8o-vuotisjuhlat Kalajoki-lehti jätti väliin. Mielestäni lehden taustayhteisön pitäisi olla huolestunut tilanteesta.

Epäilen, että vt. päätoimittaja Anne Mattilan herkkähipiäisyys johtuu siitä, että lopetin Kalajoki-lehden tilauksen, koska Kalajoki-lehti tietääkseni ainoana lehtenä julkaisi minua koskevan Rovaniemen hovioikeuden vuorenvarmasti väärän ja tietoisen rikollisen toiminnan avulla aikaan saadun päätöksen, jolla minut tuomittiin Mikko Kovalaisen kunnianloukkauksesta. Tässä on totuus asioista, joihin vt. päätoimittaja Anne Mattilakin olisi voinut perehtyä ennen asioiden uutisointia
http://oikeuslaitosjapoliisi.blogspot.com/2010/02/selvityspyynto-oikeuskansleri-jaakko.html

Laamanni näki, vaan ei huomannut http://oikeuslaitosjapoliisi.blogspot.com/2010/03/laamanni-naki-vaan-ei-huomannut.html

Pyrin kuitenkin kaikesta huolimatta jatkamaan yhteistyötä Kalajoki-lehden kanssa, mutta en voinut hyväksyä vt. päätoimittaja Anne Mattilan minusta tekemään 60-vuotispäivähaastattelua, mikä minun mielestäni olisi leimannut minut, Kalajoen rehellisimmän miehen, rikolliseksi. Totuus asioista on tässä http://oikeuslaitosjapoliisi.blogspot.com/2010/05/poliisi-jaakko-savilammelle.html

Minä katson, että Kalajoki-lehti ei kerro koko totuutta myöskään valtuustonkokouksista. Minä kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana otin esille viime valtuuston kokouksessa Kalajoen huonon lääkäritilanteen. Lehden jutussa ei kuitenkaan mainita minun käyttäneen yhtään puheenvuoroa koko valtuuston kokouksessa. Ei siis sitäkään, että toin esille tilintarkastajien esille ottaman asian: kaupungin sisäisen valvonnan ja konsernivalvonnan huonon tilanteen. Tämäkin on äärettömän tärkeä ja vakava asia.

Kalajoella on paikallislehdillä kova kilpailutilanne ja ensi vuonna, kun kaupungin ilmoituslehtenä tullee toimimaan vain yksi lehti, niin tilanne tulee entisestään kiristymään. Tähän asti poliittiset taustavoimat ovat pitäneet epänormaalia tilannetta yllä, mutta muutos on pysyvä asia maailmassa ja niin myös Kalajoella.

Uutiset

Valtion sijoitussalkkua hoitavan Solidiumin toimitusjohtajan kuukausipalkka onkin 30 prosenttia enemmän, kuin aiemmin on luultu. Helsingin Sanomat kertoo, että Kari Järviselle on luvattu 30,3 prosentin lisäeläke, joka lasketaan peruspalkan ja bonusten päälle. Kun Järvinen nimitettiin toimitusjohtajaksi viime vuonna, hänen 26 500 euron suuruiseksi luultua kuukausiliksaansa kommentoitiin kovaksi. Hän saa lisäksi enimmillään 40 prosentin bonuksen peruspalkasta. Järvisen kuukausiansiot ovat siis 41 000 - 44 000 euroa kuukaudessa.

Sisäministeriön työryhmän ehdotus kerjäämisen kieltämisestä sisältää oikeustieteilijöiden mielestä lukuisia oikeudellisia ongelmia. Niistä merkittävin on, että tosiasiassa laki syrjisi romaneita.
"Kyse olisi etnisen alkuperän perusteella tehtävästä profiloinnista, joka rikkoo Euroopan ihmisoikeussopimusta ja Suomen perustuslakia", sanoo Euroopan yliopistoinstituutin kansainvälisen oikeuden professori ja YK:n ihmisoikeusraportoija Martin Scheinin. Hänen mielestään työryhmän mietinnöstä paistaa läpi ajatus, että suomalainen voisi edelleen kerjätä rahaa bussilippuun, mutta ulkomaisten romanien kerjääminen kriminalisoitaisiin.
Perustuslain mukaan kaikki ovat lain edessä yhdenvertaisia. Euroopan ihmisoikeussopimuksessa syrjinnän kielto on ehdoton.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on torjunut lainvalvonnan, jossa ihmiset on asetettu eriarvoiseen asemaan esimerkiksi etnisen alkuperän perusteella.
"Romanien köyhyyteen ja järjestelmällistä syrjintää koskeviin ihmisoikeusongelmiin pitäisi miettiä muita keinoja kuin kerjäämisen kieltäminen", sanoo Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen.

Esimerkkejä poliisin uutisoinnista: Ylivieskassa tapahtui lauantai-iltana klo 21 maissa taajaman läheisyydessä olevassa eläinsuojassa ampumistapaus, jossa paikallista miestä ammuttiin jalkaan. Samassa yhteydessä toispaikkakuntalaista miestä lyötiin nyrkillä leukaan. Tekijät poistuivat paikalta autolla. Poliisipartio tapasi noin tunti tapauksen jälkeen Ylivieskan keskustasta tuntomerkkeihin sopivalla autolla seurueen, jolla epäillään olevan osuutta asiaan. Tämä seurue otettiin kokonaisuudessaan kiinni. Jalkaan ammuttu mies toimitettiin ambulanssilla sairaalaan hoitoa saamaan. Jokilaaksojen Poliisilaitos tutkii tapausta tapon yrityksenä.

Lauantaina kahdeksan jälkeen illalla Kauhajoella paikkakuntalainen mies oli ollut kaupungin keskustassa, kun tuntematon mies löi häntä nyrkillä kasvoihin. Uhri joutui käymään lääkärissä.
Toinen teko tapahtui samana iltana noin kello 22 Seinäjoella. Keski-ikäinen mies oli mennyt pyytämään neljältä romanimieheltä tupakkaa, minkä jälkeen hänet oli pahoinpidelty sen verran pahasti, että mies joutui ensiapuun. Poliisi ei ole toistaiseksi tavoittanut pahoinpitelijöitä.
Vain tuntia myöhemmin keski-ikäinen paikkakuntalainen mies sai niin ikään nyrkiniskun kasvoihinsa Seinäjoen Tangokadulla. Pahoinpitelijä oli miehelle etäisesti tuttu.
Samana yönä nyrkit heiluivat myös Töysässä, kun paikkakuntalainen mies ja ulkopaikkakuntalaiset nainen ja mies joutuivat heille tuntemattoman miesseurueen pahoinpitelemiksi. Pahoinpitelijät olivat vastaan tullessaan alkaneet haastaa riitaa ja käyneet lopulta käsiksi vastaantulijoihinsa.

Lehtileikkeet lehtileikekirjaani

Ensimmäinen lehtileike käsittelee MM-jalkapalloilun loppuotteluja kautta aikain, siis vuodet 1930-2006.

Televisiosta katsottua

Eilen illalla Espanja otti ensimmäisen jalkapallon maailmanmestaruutensa kukistamalla Johannesburgissa pelatussa finaalissa Hollannin 1–0. Voittomaalin laukoi jatkoajan viime hetkillä Andres Iniesta dramaattisten vaiheiden jälkeen.

Terveys ja liikunta

Paino 103,8 kg, verenpaine 164/111, lepopulssi 52. Kävely 9 km, pyöräily 56 km/ 1185 km, uinti 1000m

Loppukevennys

Opettaja kysyi uskontotunnilla: - Kuinka kauan Eeva ja Aatami olivat paratiisissa? – Syksyyn asti, Ville vastasi. – Miten niin? – Omenat kypsyvät syksyllä.

Ekaluokan uskontotunnin aiheena oli kiitollisuus. Opettaja puhuu sairaista ja terveistä ja kertoo rammasta pojasta, joka voi liikkua vain pyörätuolin avulla. Pitkälti asiaa valmisteltuaan hän kysyy lopuksi: - Mistä meidän pitää olla Jumalalle kiitollisia? – Siitä, että Jumala on luonut pyörätuolin.

Alaluokalla oli menossa uskontotunti, ja opettaja kyseli, miten Josef ja Maria joutuivat yöpymään tallissa lapsensa kanssa. Ville tiesi: - Se Joosef ei varmaan muistanut varata huonetta matkustajakodista.

Opettaja kysyi uskontotunnilla: - Miten on mahdollista, että Neitsyt Maria sai lapsen, vaikka hän ei ollut naimisissa? Kaikki olivat hetken hiljaa. Sitten eräs poikaa viittasi ja sai vastata: - Jos se oli firman pikkujoulussa alkoholin vaikutuksen alaisena.

Opettaja kysyi uskontotunnilla: - Mitä se osoittaa, että Nooa otti arkkiinsa kaksi kutakin lajia? Oppilas: - Ettei hän uskonut haikaraan.

Äidinkielen tunnilla opettaja käski kirjoittamaan aineen, jossa on uskontoa, romantiikkaa ja jännitystä. Pikku-Liisa kirjoitti: - Voi Luoja! Olen raskaana, mutta kukahan on isä?

Opettaja uskontotunnilla: - Ja nyt kerron teille, miten ensimmäinen ihminen luotiin. – Se me tiedetään jo, pisti muuan oppilas väliin. Kerro mieluummin, miten kolmas ihminen luotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti