lauantai 23. tammikuuta 2010

LA 23.01.2010


Päivän sää

Jälleen pakkaspäivä. Aamulla on -20 C.

Tapahtumat

Olen saanut palautetta siitä, että lukijani eivät aina ymmärrä sitä mitä kirjoitan. Asia voi olla minulle selvä, mutta ei aina aukea lukijalle. Otan esimerkkinä vaikka käyttämäni sanan ”vallanpönkitysseminaari”. Tämä seminaari järjestettiin sen takia, että voitiin saada yhteen Kalajoelle yhteiskunnan kermaa ja niitä henkilöitä, jotka päättävät yhteiskunnallisesta rahoituksesta. Paikalliset poliitikot olivat luonnollisesti keskeisesti mukana tässä seminaarissa. Puheenjohtajana ei toiminut valtuuston puheenjohtaja, vaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Tällä haluttiin osoittaa kuka Kalajoella nuijaa todellisuudessa heiluttaa. Uuden viraston ELY:n uuden johtajan ensimmäinen työpäivä alkoi luonnollisesti Kalajoelta. Seminaariin oli kutsuttu yhteiskunnan rahanjakajat. Seminaari oli hyvä-veli-verkoston kokoontuminen, josta yhteiskunnan palkkalistoilla olevat hyötyivät myös itse voidessaan seminaariin osallistumisesta laskuttaa matkakulut ja päivärahat omilta taustayhteisöiltään. ELY jakaa melkoisen määrään tukirahoja ja ns. hankeavustuksia. Kalajoella on oma hankerahastajatar, jonka pääasiallinen työ on hankerahoituksen järjestäminen. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja on korostanut lehtikirjoituksissaan hankerahoituksen tärkeyttä. Tietyt samat henkilöt ovat hankkeiden ohjausryhmissä. He saavat niistä melkoisen määrän kokouspalkkioita. Kun keskustelin erään matkailuyrittäjän kanssa viime kaupunginhallituksessa päätetystä matkailualanhankkeesta, niin hän tiedusteli, että miksi minä suhtaudun kriittisesti hankkeeseen. Hänen mielestään hanke on hyvä, koska hän pääsee hankkeen rahoilla edullisesti ulkomaille.
Pidän edelleenkin järkyttävimpänä hankkeena työkykypassihanketta, johon yhteiskunnan rahaa tuhoutuu järkyttävät summat ja tulokset tiedetään jo etukäteen heikoiksi.
Katso työkyky- ja työtaitopassiprojekti
http://e-aho-kalajokiblog.blogspot.com/2009/07/tyokyky-ja-tyotaitopassiprojekti-ja-sen.html

Toinen on SunArena-hanke, mikä on otettava kriittiseen tarkasteluun, kun loppuraportti saadaan tietoon. SunArena-hanke käynnistyi jotta voitiin eliminoida Erkki Ahon valtuustoaloite. Katso http://e-aho-kalajokiblog.blogspot.com/2008/11/hiihtotunneli-ja-palloiluhalli.html

Olen saanut arvostelua viime kaupunginhallituksessa olleesta erään yrityksen vuokran alennuspäätöksestä, vaikka en varsinaisesti ole päättäjänä asiassa, koska minulla on kokouksissa vain puheoikeus. On kuitenkin selvää, että näille vuokran alennuksille on luotava selvät kriteerit, joihin vuokranalennuksia pyytävät yritykset joutuvat alistumaan. Kysymys on yhteiskunnan rahasta. Arvostelijat ovat oikeassa, sillä nykyinen menettely ei kohtele tasapuolisesti yrityksiä. Päättäjien päätöksistä ei saa veronmaksajille jäädä kuvaa, että hyvä-veli-verkosto päättää ketä suositaan ja ketä ei suosita ja että kaupunginhallitus nurisematta siunaa päätökset.

Sovin tänään Ivanin kanssa pienoismallin rakentamisesta Vasankarin koulusta Kalajoki-näyttelyä varten. Koulusta on jo hyvä historiikki valmiiksi tehtynä.

Kävin katsomassa Suomisarjan jääkiekko-ottelun JHT Kalajoki – TIHC. Ottelu päättyi kotijoukkueen voittoon 3-2. B-nuorten ottelu JHT Kalajoki – KalPa päättyi numeroihin 4-3.

Uutiset

Maastohiihtomaajoukkueen kanssa hyviä tuloksia tehnyt Magnar Dalen jatkaa Suomen päävalmentajana. Dalenin sopimus on mallia 2+2. Uutisesta mieleeni tuli ajatus, että joutuiko Reijo Alakoski taipumaan ulkomaisen valmentajan palkkaamiseen?

Suomen rauhanturvaajien määrää Afganistanissa ollaan nostamassa ensi vuonna 121:stä enintään 195:een. Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta päätti asiasta perjantaina presidentti Tarja Halosen johdolla.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Osku Torro korotti sentillä korkeushypyn miesten sisäratojen Suomen ennätystä Saksan Wuppertalissa. Hän voitti kansainvälisen kilpailun ylitettyään 232, joka on hallikauden kärkitulos maailmassa.

Haitin pääkaupungin raunioista löytyi vielä perjantaiaamunakin yksi eloonjäänyt 84-vuotias nainen nimeltään Marie Carida, - peräti kymmenen päivää tuhoisan maanjäristyksen jälkeen!

Sanomalehtileikkeet

Ensimmäinen lehtileike käsittelee valtakunnansyyttäjäksi hakeneita. Lehtileikkeen mukaan seitsemän syyttäjää haki valtakunnansyyttäjäksi. He ovat valtionsyyttäjät Ritva Sahavirta, Jukka Rappe ja Raija Toiviainen sekä kihlakunnansyyttäjät Heikki Poukka ja Matti Nissinen sekä Otto Jämsen ja Markku Aaltonen. Nykyinen valtakunnansyyttäjä jää eläkkeelle maaliskuussa 2010.
Matti Nissinen sekä valtionsyyttäjät Ritva Sahavirta ja Raija Toiviainen ovat etukäteiskaavaluissa vahvimmilla. Minulla on todistusnäyttöä sen suhteen miksi Nissinen ja Rappe eivät tule kysymykseen. Päätökset sen osoittavat: Jukka Rappe 14.5.1998 Dnro 217/22/1998, 14.5.1998 Dnro 217/22/1998, Matti Nissinen 31.8.2001 Dnro 142/21/2001, 19.5.2000 Dnro 58/42/2000.
Toiviainen on toiminut vuodesta 1997 lähtien VKSV:n kansainvälisen osaston päällikkönä, ja on tullut myös suurelle yleisölle tunnetuksi toimiessaan Porvoon käräjäoikeudessa Ruanda-jutun syyttäjäkolmikon johtajana. Ruanda-oikeudenkäynti on takkuillut pahasti.
Ritva Sahavirran mahdollisuuksiaan parantaa hänen vuonna 2008 julkaisemansa väitöskirja Oikeusministeri Tuija Brax halunnee ylimmäksi syyttäjäksi naisen.

Toinen lehtileike käsittelee Hornetin tuhoa ja sen vaikutusta koulutukseen. Hornet HN-468 tuhoutui koelennolla.

Kolmas lehtileike on otsikoitu ”Oikeuskäsittely on kesken”. Tämä on eräänlainen Lars ja Pirkko Ahlskogin hätähuuto yhteiskunnalle. He ovat joutuneet törkeiden rikosten uhreiksi, mutta suomalainen yhteiskunta mukaan luettuna poliisi, laillisuusvalvojat ja oikeuslaitos ummistavat silmänsä näiltä rikoksilta. Olen tavannut tämän pariskunnan muutaman kerran.

Televisiosta katsottua

Katsoin TV:n ykkösaamun haastattelun, jossa kuntaministeri Mari Kiviniemi oli haastatteluvuorossa. Kiviniemi tulee olemaan varteenotettava puheenjohtajaehdokas, vaikka hänellä on tiettyjä vaikeuksia perustella linjaansa.

Katsoin Keuruun SM-kisat, jotka hiihdettiin kovassa pakkasessa.
Naiset 5km:
1. Riitta-Liisa Roponen 13.43,3
2. Outi Gröndahl +1.01,9
3. Mirva Rintala +1.03,3
4. Liisa Anttila +1.04,0
5. Heini Hokkanen +1.05,5
6. Pirjo Muranen +1.05,8

Miesten 10 km (v)
1. Teemu Kattilakoski 23.53,1
2. Juha Lallukka + 13,9
3. Matti Heikkinen + 14,6
4. Matti Aalto + 56,1
5. Lari Lehtonen +1.07,9
6. Mikko Koutaniemi +1.09,1
7. Markus Pörsti +1.10,6
8. Tero Similä +1.12,9

Taitoluistelun EM-kisat Tallinnassa
Naiset:
1. Carolina Kostner ITA 173,46
2. Laura Lepistö FIN 166,37
3. Elene Gedenashvili GEO 164,54
4. Kiira Korpi FIN 163,68
5. Sarah Meier SUI 157,44
6. Julia Sebestyen HUN 156,77

Terveys ja liikunta

Paino 103,8 kg. Verenpaine 149/94 lepopulssi 55.

Loppukevennys

- Tuleeko tämä leikkaus kalliiksi, Kalle uteli tohtorilta?
- Kuulkaa nyt, hyvä ystävä, sen asian voitte jättää perillistenne huoleksi.

- Avioliittomme alkuaikoina herätin Kallen aina suudelmalla.
- Entäs nyt?
- Hän on ostanut itselleen herätyskellon.

Eräänä päivänä Kalle kotiin tultuaan löysi keittiön pöydältä vaimon kirjoittaman viestin: ”Olen mennyt ystävättäreni luo”. Kalle otti kynän ja lisäsi: ”Niin minäkin”.

”20 vuotta sitten vaimoni ja minä olimme hyvin onnellisia!” tunnustaa Herkko ystävälleen. ”Mitä sitten tapahtui?” ”Me tapasimme toisemme.”

”Tulin virittämään pianonne.” ”En ole tilannut virittäjää” ”Ette te, mutta naapurinne.”

Asianajaja pitää puolustuspuhetta: ”Hyvät lautamiehet, teistä riippuu nyt, joutuuko tämä viehättävä nuori nainen viettämään kokonaisen vuoden lohduttomassa sellissä kaltereiden takana, vai voiko hän palata kauniiseen asuntoonsa Viideslinja 6, kolmas kerros, puh. 46879.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti