maanantai 18. tammikuuta 2010

MA 18.01.2010


Oskari Santaholman kuva


Päivän sää – 9 C.

Tapahtumat

Tein seuraavan yleisönosastokirjoituksen Kalajoki-lehteen ja Kalajoenseutuun:

Erkki Aho vastaa
Nimimerkki ”vastarannan kiiski” kirjoittaa: ”Kaupunkilaisten puheista huomaa myös usein, että tosiasiat unohdetaan/sivuutetaan. Hankehan on yksityisen rahoittama, eikä käsittääkseni sen rahoitus, investoinnit ja kannattavuuslaskelmat kuulu valtuustolle, kuten kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Erkki Aho väittää.”
Tilanne on se, että Erkki Aholla valtuuston varapuheenjohtajana ei ole ainoastaan oikeus vaan myös velvollisuus puuttua SunArena-hankkeen käsittelyyn. Kalajoen kaupunki on rahoittanut selvityshanketta, jolla selvitetään monitoimihallihankkeen konkreettiset toteuttamisedellytykset (mm. rahoituksen hankinta, investoinnit ja kannattavan liiketoiminnan käynnistäminen). Hanke on päättynyt 31.12.2009. Loppuraportti valmistuu helmikuun alussa. Yrittäjä Juha Hannula on saadessaan muun muassa kaupungin rahoituksen hankkeelle, sitoutunut siihen, että SunArena-hankkeen rahoitus, investoinnit ja kannattavan liiketoiminnan käynnistäminen selvitetään. Loppuraportti on esitettävä valtuustolle. Tämän jälkeen valtuusto voi päättää asiasta. Jos nämä asiat ovat kunnossa, niin hanketta voidaan viedä eteenpäin. Kaupungin on kuitenkin noudatettava lakia eli kaikkia yrityksiä on kohdeltava yhdenvertaisesti. Mitään yritystä ei saa perustuslain 6 §: mukaan asettaa eriarvoiseen asemaan. Myös Juha Hannulan yrityksen on maksettava tontista oikea hinta. On syytä epäillä, että kaupunginjohtaja Jukka Puoskari on ylittänyt toimintavaltuutensa tuodessaan asian kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston päätettäväksi ennen kuin tarvittavat selvitykset ovat valmistuneet. On myös syytä epäillä kaupunginjohtajan virka-aseman väärinkäyttöä maan lahjoitusoperaatiossa. (RL 40 luku 3 § lahjusrikkomus, RL 40 luku 8 § virka-aseman törkeä väärinkäyttäminen). Ei virkamiehillä eikä luottamushenkilöillä ole laillista oikeutta lahjoittaa yhteistä veronmaksajien omaisuutta, eikä varsinkaan keinottelutarkoituksiin. Jos valtuutetut päättävät lahjoittaa kaupungin maata keinottelutarkoituksiin, niin he syyllistyvät luottamusmiesaseman väärinkäyttöön.
Luottamusaseman väärinkäyttö RL 36 luku 5 § (24.8.1990/769)
Jos se, jonka tehtävänä on hoitaa toisen taloudellisia tai oikeudellisia asioita, väärinkäyttää luottamusasemaansa
1) ryhtymällä sellaiseen toimeen, johon hänellä ei ole oikeutta, tai
2) jättämällä tehtävänsä kokonaan tai osaksi suorittamatta
ja siten aiheuttaa vahinkoa sille, jonka asioita hänen tulee hoitaa, hänet on tuomittava luottamusaseman väärinkäytöstä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
(Katso myös RL 30 luku 7 § lahjominen elinkeinotoiminnassa). On myös syytä epäillä lahjuksen ottamista ja jopa petosta (RL 40 luku 1 § ja 2 §) SunArena-prosessissa.

Kalajoella 18.01.2010 Erkki Aho kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja


Kalajoki-näyttelyä varten kävin kaupungin teknisessä toimistossa varmistamassa koulujen ja muiden rakennusten piirustuksia. Taiteilija Markku Hakolalle vein kuvia muotokuvien maalausta varten. Muotokuvien maalaamista varten tarvitaan tieto henkilöiden silmien väristä, koska valokuvat olivat mustavalkokuvia.

Tänään oli kaupunginhallituksen kokous. Huomasin kokouksen esityslistassa ja päätösesityksessä virheen. Koska minulla on vain puheoikeus kaupunginhallituksen kokouksissa, niin toin asian selkeästi tiedoksi päättäjille. Kaupunginjohtaja esitti, että kaupunginhallitus nimeää Jouko Lehikoisen suostumuksensa mukaisesti toistaiseksi ympäristösihteeriksi ja hänen varalleen suostumuksensa mukaisesti rakennustarkastaja Osmo Heikkalan.
Kalajoen kaupungilla ei ole ympäristösihteerin virkaa joten olemattomaan virkaan ei voida valita ketään. Kalajoella on ympäristötarkastajan virka ja ympäristötarkastaja on äitiyslomalla. Lisäksi Kalajoen kaupunginvaltuusto on päättänyt budjetin yhteydessä, että ympäristötarkastajan virka hoidetaan tilapäisjärjestelyin 6 kk ja sen jälkeen vakinaisen viranhaltijan voimin. Kaupunginhallitus ei voi kävellä valtuuston päätöksen yli ja nimittää ketään toistaiseksi eli jatkuvaa virkasuhteeseen virkaan jota ei ole olemassa. Kaupunginjohtaja muutti esitystään niin, että virka hoidetaan tilapäisjärjestelyin, kuten budjetissa on sovittu. Pöytäkirjaan kirjattiin, että Jouko Lehikoinen hoitaa vt. ympäristötarkastajan tehtäviä. Valitettavasti Jouko Lehikoinen ei ole pätevä ympäristötarkastajan tehtäviin joten hän ei voi toimia vt. ympäristötarkastajana. Näin ollen kaupunginhallituksen päätös on väärä ja lainvastainen. Minä ihmettelen miksi järkipuhe ei tehoa kaupunginhallituksessa, vaan tehdään tietoisesti vääriä päätöksiä.

Kaupunginhallituksessa oli toinenkin menettely, mikä oli lainvastainen, mutta en kirjoita siitä tässä yhteydessä. Kysymys on kaupunginhallituksen puheenjohtajan menettelystä.

Kaupunginhallitus hyväksyi Kalajoki Green Don-hankkeen. Hankkeen tavoitteena on asiakastyytyväisyyden parantaminen palvelujen laatuvaihteluja vähentämällä. Minä näen tällaisissa hankkeissa punaista, koska katson, että tällaiset hankkeet ovat yhteiskunnan varojen väärinkäyttöä. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 336 058 euroa.

Uutiset

NORDEAN VERKKOPANKKIA viime viikolla vaivannut haittaohjelma on vienyt 15
pankin asiakkaalta yhteensä noin 50 000 euroa. Pankki on ollut yhteydessä asiakkaisiin ja sopinut
rahojen korvaamisesta.

Helsingin turmajunan jarruissa ei havaittu vikaa tai jäätymistä, kertoo Onnettomuustutkintakeskus. Konduktööri vapautti jarrut saadakseen pysähtyneet vaunut liikkeelle. Siinä hän onnistui.

Kansanedustaja Marja Tiuraa (kok) epäillään lahjuksen vastaanottamisesta elinkeinotoiminnassa.
Tiura toimi pälkäneläisen Anna Tapion koulun hallituksen jäsenenä, kun Novan epäillään hamunneen itselleen koulun peruskorjausurakkaa. Novan tytäryhtiö VG-Group, joka nimenomaan tavoitteli peruskorjaus urakkaa, maksoi Tiuran lentolipun Thaimaasta Suomeen, kun kansanedustaja halusi yllättäen takaisin Suomeen. Tiura maksoi myöhemmin lipun hinnan takaisin, mutta vasta kaksi vuotta tapahtuneen jälkeen. Lisäksi Nova lahjoitti Anna Tapion koululle 21 000 euron arvoiset pesukoneet. Tiura sai vaaleissa tukea Kehittyvien maakuntien Suomi-yhdistykseltä, jonka yksi päärahoittajista oli Nova.

Edesmenneen Tony Halmeen äiti on kannellut poikaansa käsitelleestä kolumnista Julkisen sanan neuvostoon. Kaarina Hazardin Halmeesta kirjoittama kriittinen kolumni julkaistiin Iltalehdessä viime keskiviikkona.Neuvoston valmisteleva sihteeri Ilkka Vänttinen otaksuu, että kantelu tulee käsittelyyn. JSN:n on saanut kolumnista kaikkiaan noin 140 kantelua. JSN:n ohjeiden mukaan kunnianloukkauskanteluihin tarvitaan asianosaisen tai tässä tapauksessa omaisen suostumus.

Lehtileikkeet

Ensimmäinen lehtileike käsittelee uutista Kalajoen kristillisen kansanopiston uudesta johtajasta Niko Rantasesta.
Muut lehtileikkeet käsittelevät painonnostoa ja jääkiekkoa. Painonnostossa on huomioitava se, että Miika Antti-Roiko voitti cup-finaalin miesten sarjan ja on tällä hetkellä Suomen paras painonnostaja. Lähetin onnittelut Miikalle asian johdosta facebookissa.

Televisiosta katsottua

Katselin aamulla televisiota ja Saarijärven lääkärin Tapani Kiminkisen haastattelua. Hänellä on terveet ja kansanomaisesti esitetyt terveet mielipiteet asioista. Katselin myös uuden Miss Suomen Viivi Pumpasen haastattelun. Haastattelu jätti Pumpasesta varsin positiivisen kuvan. Katso esim. Iltalehden haastattelu http://www.iltalehti.fi/nettitv/?14101053

Terveys ja liikunta

Paino 104,5 kg. Verenpaine 166/107, lepopulssi 56. Jumppa 30 min, crosstrainer 20 minuuttia, hiihto 9 km

Loppukevennys

”Opettaja, voiko sellaisesta rangaista, mitä ei ole tehnyt?” – Ei tietenkään, se olisi epäoikeudenmukaista. ”Luojan kiitos! En nimittäin ole tehnyt läksyjäni.”

”Äiti, meillä oli tänään 5 tuntia englantia. Mutta kuvittele, englantilaisilla on sitä koko päivän”.

Isä pojalleen: ”Näin huonosta todistuksesta pitäisi antaa jo selkäsauna”. Poika: ”Kivaa, isä, minä tiedän missä opettaja asuu!”

Nuori nainen itkee sydäntä särkevästi. Äiti kysyy: ”Mikä hätänä, kultaseni? Onko poikaystäväsi jättänyt sinut?” ”On”, nyyhkyttää tyttö, ”kaikki kolme.”

Hääyön jälkeen nuorikko toteaa: ”Sormuskin on liian pieni.”

Lääkäri potilaalleen: ”Miten on sukupuolielämän laita?” ”Niin, herra tohtori, minulla se on kyllä kunnossa, mutta miehestäni en tiedä. Hän ei koskaan kerro minulle mitään.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti