lauantai 30. tammikuuta 2010

LA 30.01.2010
Päivän sää

Pakkasta – 15 C, tuuli 1m/s.

Tapahtumat

Tämän päivän Keskipohjanmaa uutisoi Kalajoen kaupungin saaneen sapiskaa Superilta. Minuun valtuuston varapuheenjohtajana on otettu jo useasti yhteyttä näiden ongelmien johdosta. Olen informoinut asioista vastuullisia henkilöitä. Vastuulliset henkilöt ovat pyrkineet noudattamaan budjettia ja Myllylän-Puoskarin linjaa. Tilanne on muodostunut kestämättömäksi. Perusturva- ja sivistyspuoli on vedetty äärettömän tiukalle, mutta elinkeinopuolella ei kainostella. Siitä on esimerkkinä maanantaina kaupunginhallituksessa käsiteltävä asia: Kalajoen keskustan kauppakeskushankkeen konsulttisopimuksen jatkaminen.

Olen saanut palautetta ottaessani kantaa eilisessä päiväkirjajutussani Kauhajoen käräjäoikeuden päätökseen. Katson, että nyt minun on syytä perustella tarkemmin miksi Kauhajoen käräjäoikeuden päätös on väärä. Syyttäjä vaati jutussa poliisille rangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja ammuttujen omaiset virkavelvollisuuden rikkomisesta ja 10 törkeästä kuolemantuottamuksesta. Poliisilaki määrittelee poliisin toiminnan ja aselaki aseen käytön ja rikoslaki rikollisen toiminnan. Oikeuden tulee toimia lain mukaan. Oikeuden tuomiota voidaan arvioida tuomion perusteluiden valossa. Tuomioistuimen pitää ottaa kantaa kaikkiin molemminpuolisiin perusteluihin ja kertoa päätöksessään miksi oikeus on päätynyt siihen ratkaisuun mikä päätökseen on kirjattu. Kauhajoen käräjäoikeus ei ole kuitenkaan näin menetellyt. Ei voi välttyä vaikutelmalta, että käräjäoikeus on jo etukäteen päättänyt lopputuloksen ja kirjoittanut perustelut sen mukaisesti. Käräjäoikeuden päätös oli äänestyspäätös 2-1. Oikeuden puheenjohtaja Tuula Lehto ja käräjätuomari Jari Rönkkö muodostivat enemmistön ja hylkäsivät syytteet, käräjätuomari Topi Kilpeläinen jäi vähemmistöön.
Minun oikeustajuni ja lain tuntemukseni perusteella syyttäjän syytteet olisi pitänyt hyväksyä. Perustelen näkemystäni sillä, että Seinäjoen poliisipäällikkö Nyrhinen oli määrännyt aseen poisotettavaksi jo 19.9., koska Kauhajoen poliisit olivat kääntyneet hädissään hänen puoleensa asiassa. He epäilivät Jokelan koulusurmien toistumista. Kauhajoen syytetty poliisi oli nähnyt ainakin kolme Saaren YouTube-sivustolle lähettämää ampumisvideota, poliisi oli nähnyt myös netissä Saaren kirjoittaman englanninkielisen tekstin sodasta ja kuolemasta. Poliisi oli tiennyt Saaren IRC-gallerian sivuilla olleesta viittauksesta Columbinen koulusurmiin. Lain mukaan Kauhajoen syytetyn poliisin olisi tullut viipymättä määrätä ase poisotettavaksi, kun aseen väärinkäytön vaara oli ilmeinen. Myös monet muut painavat seikat tukevat sitä, että ase olisi pitänyt ottaa Saarelta pois. Kaikki nämä todistusaineistot on jätetty huomiota vaille oikeuden päätöstä harkitessa. Oikeus on kokonaan jättänyt huomioonottamatta senkin, että Haapajärven poliisi ei ole reagoinut viestiin, jossa varoitettiin Matti Saaren uhkaavasta käyttäytymisestä. Kauhajoen käräjäoikeuden päätös on aika käsittämätön päätös, koska siinä velvoitetaan surmattujen omaiset korvaamaan valtiolle 32 000 euroa syytetylle maksetuista oikeudenkäyntikuluista. Mielestäni Kauhajoen käräjäoikeuden päätös on niin sisältä, syvältä ja pimeästä kuin vain olla voi. Poliisin toimintaan ei Kauhajoen käräjäoikeuden päätöksen perusteella Suomen lakia sovelleta.

Yhteiskunnan kusettaminen on tämän päivän muoti-ilmiö. Siitä oivana esimerkkinä ovat erityistilintarkastusvaatimus Ketekin toiminnasta Kokkolassa ja TYKY-projekti Kalajoella, katso Työkyky- ja työtaitopassiprojekti
http://e-aho-kalajokiblog.blogspot.com/2009/07/tyokyky-ja-tyotaitopassiprojekti-ja-sen.html

Olen saanut myös Oulun suunnalta epäilyjä yhden projektin osalta. Katso https://www.eura2007.fi/rrtiepa/projekti.php?lang=fi&projektikoodi=A30024

Kävin katsomassa kaksi jääkiekko-ottelua. Suomisarjan ottelussa JHT Kalajoki hävisi Lieksan Hurtille. Olikohan kalajokisilla asennevaikeuksia? B-nuorten ottelussa JHT hävisi yllättäen Varkauden joukkueelle. Kalajokisten peliin jäi parantamisen varaan.

Lottokansan jännitys tiivistyy illalla, kun jaossa on kaikkien aikojen suurin potti. Seitsemän oikein -tuloksella on mahdollista voittaa seitsemän miljoonaa euroa.

Uutiset

Takavuosien uljas mäkiykkönen Matti Nykänen palaa veteraanien MM-kisoista Sloveniasta mitali kaulassaan. Nykänen loikkasi HS 29 -mäessä 22- ja 24-metriset siivut ja tuuletti kisan päätteeksi pronssimitalia.

Pirkanmaan poliisilaitoksen työntekijää epäillään törkeästä rattijuopumuksesta ja poliisiauton varastamisesta Tampereella. Noin 30-vuotias vanhempi konstaapeli oli viihteellä Tampereen keskustassa perjantain ja lauantain välisenä yönä. Illan päätteeksi hän otti tunnuksellisen poliisiauton Tampereen pääpoliisiaseman autotallista, johon hän pääsi kulkukortillaan.
Poliisi ajoi auton lumipenkkaan valtatiellä 9, Hervannan liittymässä. Sivullinen henkilö soitti hätäkeskukseen kello 5.11 ja ilmoitti, että poliisiauto on ajanut ojaan.


Taposta epäillyt miehet kuljettivat naisen ruumista auton tavaratilassa. Poliisi pysäytti hieman ennen kolmea iltapäivällä henkilöauton, jossa oli kaksi miestä. Autoa kuljettanut mies oli juovuksissa. Poliisit löysivät autoa tarkastaessaan tavaratilasta kuolleen naisen ruumiin. Autosta kiinniotettuja miehiä epäillään naisen taposta. Surmansa saanut nainen oli 54-vuotias ja kotoisin Jyväskylästä. Miehet ovat viitasaarelaisia ja iältään 41- ja 45-vuotiaita.

RAY:n varojen jaosta syntynyt kohu oli Timo Soinin mielestä viimeinen naula Matti Vanhasen (kesk) arkkuun. - Nyt ei ole kyse siitä tuleeko rikostuomio vai ei, vaan siitä, että pääministerin uskottavuus ja toimintakyky on mennyt täysin. Eikä vieläkään tiedetä, onko kaikki pöydällä. Soini pitää selvänä, että Vanhasen olisi pitänyt jäävätä itsensä, kun hän oli päättämässä valtioneuvoston jäsenenä RAY:n varojen jaosta Nuorisosäätiölle. - Juristit voivat selittää mitä vain, mutta kyse on ennen kaikkea moraalisesta asiasta. Vanhasen olisi täytynyt jäävätä itsensä asiassa, jossa hänellä on ollut selvä intressi. Vanhanen on toiminut 22 vuotta Nuorisosäätiön johtotehtävissä ja saanut säätiöltä kymmeniätuhansia euroja vaalitukea. Virkarikoksiin erikoistunut rikosoikeuden professori Pekka Viljanen Turun yliopistosta tyrmää pääministeri Matti Vanhasen (kesk) perustelut siitä, ettei vaalirahan saaminen olisi tehnyt Vanhasta esteelliseksi päättämään vaalitukijansa avustuksista. Vanhasen tapauksessa keskeistä ovat RAY:n avustuspäätökset vuosilta 2006, 2007, 2008 ja 2009, sillä voidaan ajatella hänen olleen kiitollisuudenvelassa ja mahdollisesti esteellinen saatuaan vuonna 2005 yhdeltä avustettavalta (Nuorisosäätiö) rahaa kampanjaansa.

Lehtileikkeet

Ensimmäinen lehtileike käsittelee Vanhasta ja Nuorisosäätiön tukipäätöksiä. Jos Suomen lakia noudatetaan, niin Vanhasen syyllisyys on kiistaton. Muistin virkistämiseksi katsokaa
Silminnäkijä Matin talot
http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=4&t=&a=7815

Toinen lehtileike käsittelee Obaman uutta alkua. Kaikki ei ole mennyt toivotulla tavalla.

Kolmas lehtileike käsittelee Kerttu Niskasen hiihdon maailmanmestaruutta.

Neljäs lehtileike käsittelee Ellan Kymppiä, Keski-Pohjanmaan menestyneintä Suomen hevosta.


Terveys ja liikunta

Paino 104,0 kg, verenpaine 168/99, lepopulssi 60.

Loppukevennys

Tytön isä ei hyväksynyt sulhaskandidaattia. Mies yritti lohduttaa murheen murtamaa morsiantaan. ”Älä itke kultaseni, vaikkei isäsi annakaan meidän mennä naimisiin. Kyllä minä löydän jonkun toisen.”

Pappi totesi saarnansa päätteeksi: ”Rakkaat ystävät, olen aina sanonut, että köyhät ovat tervetulleita kirkkoon. Nyt näen kolehtihaavista, että olette noudattaneet kutsuani.”

- Lupasin mennä kotiin heti kahdeksan jälkeen, mutta tämä onkin vasta kuudes.

- Voi jumalauta! Hiljennä nyt vähän ennen kuin sattuu jotain tai poliisit näkee! Kalle hihkaisi kaverilleen ollessaan palaamasta ravintolakierrokselta. – Miten niin hiljennä?, kaveri ihmetteli. – Sinähän tätä autoa ajat!

- Mitenkäs Painonvartijoissa sujuu? – Läskiksi meni.

- Mikä on palomiesten yleisin ammattitauti? – Loppuun palaminen.

- Mikä on näkymätön arkena ja käsittämätön pyhänä? – Pappi.

- Mitenkäs sinun laihdutuskuurisi on sujunut? – Laihoin tuloksin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti