torstai 14. tammikuuta 2010

TO 14.1.2010
Oulun hallinto-oikeus on antanut purkuluvan ns. lääkärintalolle.
Päivän sää

Lämpötila on – 6 C, erinomainen ulkoilusää.

Tapahtumat

Kävin Rautiossa katsomassa miten äitini voi. Matkalla mietin Kalajoki-näyttelyä ja koulurakennuksia sekä koulujen historiaa. Ajattelin aktivoida kylätoimikuntia koulujen kuvista ja koulujen historiasta. Niistä saadaan Kalajoki-näyttelyyn erittäin mielenkiintoinen osa-alue, kun maalautetaan kouluista taulut, tehdään pienoismallit ja laitetaan historiatiedot kuntoon. Otin ensimmäiseksi yhteyttä Raution kylätoimikunnan puheenjohtajaan. Asia lähtee siitä kehittymään. Rautiolaisilla on palaveri tänä iltana.

Kävin kaupungilta hakemassa ns. lääkäritalon piirustukset mallitalon rakentamista varten. Oulun hallinto-oikeus on antanut lääkäritalolle purkuluvan. Neuvottelin tänään erään tahon kanssa jos purettava talo voitaisiin siirtää muualle. Asia jäi harkintaan. Lääkäritalon pienoismalli on juuri valmistumassa. Kävin katsomassa Leo Takalon luona loistavia pienoismalleja sekä sopimassa jatkotyöstä kansainvälisellä tasolla.

Kävin bulgarialaisen ystäväni luona, joka myös on tehnyt pienoismalleja. Hän oli erittäin kiinnostunut tekemään pienoismalleja. Näyttä siltä, että Kalajoella saadaan todella mielenkiintoinen ja yleisöä kiinnostava näyttely kesäksi 2010. Nyt on ratkaistava rahoitusasiat näyttelyn suhteen.

Olen tänään selvitellyt myös työttömyyskoulutuksen järjettömyyttä. Työttömille järjestetään sellaisia koulutuksia, joissa ei ole mitään järkeä. Työllisyyskoulutukset ovat yksi suuri mätäpaise yhteiskunnassamme. Aion puuttua asiaan konkreettisella tavalla, koska ongelmat ovat yleisesti tiedossa, mutta kukaan ei halua puuttua tähän järjettömyyteen ja yhteiskunnan rahastukseen.

Olen saanut yhteydenottoja Kalajoen kaupunginhallitukselle tietoon saatetusta viranomaispäätöksestä. Kalajoen kaupunginjohtaja on tehnyt viranhaltijapäätöksen 21.12.2009 Kalajoen keskustan Merta-Marketin liikerakennuksen kuntoarvion laatimista koskevasta työstä. Tiedoksi saatetun päätöksen mukaan kuntoarvion laatimisesta pyydettiin tarjoukset kolmelta eri kuntoarvion laatijalta. Ramboll Oy tarjoutui suorittamaan kuntoarvion tarjoajista edullisimmin. Kuntoarvion laatii Ramboll Oy. Näin on kaupunginjohtaja päättänyt.
Kaupunginjohtajan esitys kaupunginhallitukselle oli seuraava:
Kaupunginhallitus merkitsee päätöksen tietoonsa saatetuksi ja toteaa, että se ei käytä otto-oikeutta.

Minulta on tiedusteltu miksi Kalajoen kaupunki maksaa kuntoarvion ja miksi kuntoarvio yleensä tehdään. Selvitin asiaa. Kiinteistöyhtiö Kalajoen Linja-autoaseman osakepääomasta Kalajoen kaupunki omistaa 9,56 % eli 227 osaketta 2383 osakkeesta. Kalajoen kaupungin tiloissa toimivat taksi, matkahuolto, Kalajoki-lehti ja huoneisto numero 6/Maxam Oy. Kuntoarvion pyytäminen ja maksaminen ei näin ollen kuulu Kalajoen kaupungin tehtäväksi ja maksettavasti. Minulle soittaneet henkilöt ovat sen suhteen asiassa oikeassa. Kuntotarkastuksen pyytäminen kuuluu yhtiön hallitukselle. Tarkistin mitä yhtiön hallitus on päättänyt asiasta. Yhtiön hallitus on kokoontunut 14.12.2009 ja todennut, että hallitus antaa luvan kevyen kuntoarvion tekemiseen, jos joku maksaa sen tekemisen. Miksi Kalajoen kaupunki on pyytänyt kuntoarvion tekemistä ja mitä kuntoarvion tekeminen toisen omistamaan kiinteistöön veronmaksajien rahoilla tulee maksamaan? Miksi kaupunginhallitukselle ei esitelty tarjouspyyntöä sekä tehtyjä tarjouksia? Miksi ne piti salata? Miksi yleensä kaupunginvaroilla pitää maksaa toisen yhtiön kuntotarkastuksia? Onko viranhaltija ylittänyt toimivaltuutensa näin menetellessään? Menettely on perustuslain 6 §:n vastainen.
Taas kerran kaupunginhallitus on hyväksynyt sellaisen asian, josta se ei tiedä mitään. Kaupunginhallitus ei tiedä edes kustannuksia mitä kuntotarkastus maksaa. Kun on kysymys vaikka perusturvan menoista, niin pitää olla todella tarkat selvitykset pienimmästäkin kuluerästä, mutta kun on kysymys ns. elinkeinopolitiikasta, niin rahalla ei ole mitään merkitystä eikä näytä myöskään lain kunnioituksella olevan suurta arvoa.

Uutiset

Selänne sai oman puolustajan Ryan Whitneyn kovan lyöntilaukauksen päähänsä kolmannen erän puolivälissä torstaiyönä ottelussa Bostonia vastaan. Ottelua oli jäljellä enää 8 minuuttia ja 29 sekuntia. Anaheim voitti lopulta 4-3 Whitney ampui siniviivalta kiekon kohti Tuukka Raskin maalia. Laukaus muutti suuntaa Bostonin hyökkääjän Miroslav Satanin mailan varresta ja sinkoutui maalin eteen juuri luistelleen Selänteen päähän. Selänne ehti kääntää päätään viime hetkellä, mutta kiekko osui ilmeisesti vasemmalle puolelle kasvoja, ja Selänne tippui jäähän kuin moukariniskusta.

Voimakas maanjäristys on aiheuttanut suurta tuhoa Haitissa. Haitin pääministeri Jean-Max Bellerive arvioi, että uhrien määrä voi nousta yli sataan tuhanteen. Järistyksen keskus oli vain 16 kilometrin päässä maan pääkaupungista Port-au-Princesta. Haiti sijaitsee Hispaniolan saarella, jonka se jakaa Dominikaanisen tasavallan kanssa. Haiti on läntisen pallonpuoliskon köyhin maa. Yli 70 prosentilla väestöstä päivittäiset tulot jäävät alle kahden dollarin. Haitin asukasmäärä on noin 9 miljoonaa. Haitilaisten lukutaitoprosentti on noin 45. Keskimääräinen eliniänodote on 52 vuotta.
Kaksi kolmasosaa väestöstä saa elantonsa maataloudesta. Päävientituotteet ovat kahvi ja tekstiilit.
Kuolleiden lopullinen määrä saattaa olla reilusti yli 100 000, arvioi pääministeri Jean-Max Bellerive aiemmin keskiviikkona.

Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista suurin ryhmä tuli viime vuoden lopussa Bulgariasta. Helsingin Sanomien mukaan kesä-joulukuun aikana 708 turvapaikanhakijaa tuli Bulgariasta. Edellisen puolen vuoden aikana heidän määränsä oli vain 14 hakijaa. Maahanmuuttoviraston alustavien lukujen mukaan yksin joulukuun aikana bulgarialaisten turvapaikan hakijoiden määrä oli 40 prosenttia kaikista Suomen turvapaikanhakijoista. Bulgarialaiset hakijat ovat lehden mukaan lähes poikkeuksetta romaneja. Poliisi epäilee, että jokin taho järjestää maksua vastaan ihmisiä Suomeen hakemaan ilmaista majoitusta ja toimeentulotukea.

Lehtileikkeet

Ensimmäinen lehtileike käsittelee UPM:n toiminnasta. UPM lopettaa Heinolan vaneritehtaan ja sahan, Kaukaan vaneritehtaan ja Parkanon jalostetehtaan. Yhteensä 830 työpaikkaa katoaa. STX Finlandin Turun telakka lopettaa arviolta 430 työsuhdetta.

Toinen lehtileike käsittelee professori Gordon Edwarsin vierailua Pyhäjoelle ydinvoima-asioissa.

Kolmas lehtileike käsittelee Pohjois-Irlannin ykköspoliitikon vaimon suhdetta nuoreen mieheen. Seksiskandaali ravistelee Pohjois-Irlannin hallintoa.

Neljäs lehtileike käsittelee hiihdon päävalmentaja kuvioita. Juttu on otsikoitu: Roposesta uusi päävalmentaja?

Viides lehtileike käsittelee Tapion Tuvalla olevaa Veikko Karjalaisen valokuvanäyttelyä.

Kuudes lehtileike käsittelee jääsurffauksen EM-kilpailuja Kalajoella.

Terveys ja liikunta

Paino 104,4 kg, verenpaine 162/101, lepopulssi 60. Jumppa 30 min, crosstrainer 20 min, hiihto 5 km, kävely 6 km.

Loppukevennys

- Isä, miksi menit äidin kanssa naimisiin?
- Voi poikaseni, oletko sinäkin alkanut ihmetellä sitä?

- Anteeksi, mutta etsiikö neiti sopivaa seuraa?
- En.
- Hieno juttu. Sittenhän minä varmaan kelpaankin!

Käräjillä käsiteltiin lapsen elatusjuttua. – Myönnättekö olevanne lapsen isä? tiedusteli tuomari rengiltä. – Kyllä kai minä olen, tuumi vastaaja. – Hyvä, sanoi tuomari, - sitten voimme käydä pohtimaan korvauskysymystä. Renkiä näytti hävettävän. Hän raapi korvantaustaansa ja virkkoi: - En minä siitä mitään ota, kun ei edes kulunut työaikaa.

Mikään ei vedä vertoja hyvälle ruualle, hyvälle viinille ja huonoille naisille.

- Miten kummassa teidän tyttärellänne on varaa ostaa kalliita ja hienoja vaatteita, vaikkei hän käy missään työssä? kummasteli naapurin emäntä. – Tyttö ajattelee taloudellisesti, vastasi äiti. –Pukeutuu vähittäismaksulla ja riisuutuu käteisellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti