sunnuntai 3. tammikuuta 2010

SU 03.01.2010


Päivän sää

Tänään sunnuntaina on puolipilvinen päivä. Päivällä satoi vähän lunta. Päivälämpötila on -12 C ja yölämpötila – 17 C.

Tapahtumat

Kävin katsomassa Himangan urheilutalolla ykkössarjan lentopallo-ottelun HU-Kalajoki vastaan Vaasan Kiisto. HU-Kalajoki pelasi ehkä kauden parhaimman pelinsä, mutta hävisi kuitenkin 2-3. HU-Kalajoen brassivahvistus Ramon Bezerra on todella ihmemies. Bezerra olisi vahvistus mille tahansa Suomen liigajoukkueelle. Katso tarkemmin urheilublogistani.

Kävin tänään Tapion Tuvalla Veikko Karjalaisen valokuvanäyttelyssä. On todella korkeatasoinen valokuvanäyttely. Katso tarkemmin Kalajoki-blogistani.

Lapsenlapseni Ronja ja Saana jäivät vielä toiseksikin yöksi meille. He viihtyvät meillä erittäin hyvin.

Uutiset

Keskipohjanmaan Kalajoen toimipisteen toimittaja Heikki Gummerus jää eläkkeelle ja tarjoaa läksiäiskahvit tiistaina 5.1. klo 10-15 Kalajoen toimipisteessä. Tämä on yhden aikakauden päätös. Mediakentässä on muutoinkin tapahtunut ja tapahtuu muutoksia. Kalajokiseudun päätoimittaja Sauli Pahkasalo siirtyy muualle ja Kalajoki-lehti on saanut uuden päätoimittajan Anne Mattilan. Kalajokilaakso ja Keskipohjanmaa ovat tiivistäneet yhteistyötään. Miten muutokset näkyvät mediakentässä? Keskipohjanmaa-lehti etääntyy entisestään kalajokisista. Jo nyt on ollut erittäin suuria vaikeuksia saada Keskipohjanmaan toimintapalstalle kalajokisia tapahtumia. Keskipohjanmaa ei enää palvele kalajokisia kuten ennen. Keskipohjanmaa-lehden merkitys Kalajoella pienenee.

Kalajokilaakso puolestaan menettää itsenäisyyttään yhteistyön tiivistyessä Keskipohjanmaan kanssa. Näin ollen Kalajokilaakson merkitys kalajokisten uutislehtenä pienenee. Kalajoella on kaksi paikallislehteä jotka kilpailevat keskenään ”verisesti”. Mielestäni Kalajoelle riittää yksi vahva paikallislehti, jolle nyt olisi erinomainen tilaus. Minulla on kokemusta kummastakin Kalajoen paikallislehdestä, mutta en halua kertoa niistä julkisesti. Seuraan kuitenkin aktiivisesti kilpailun kehittymistä. Kalajokisten mielenkiinto Erkki Ahon blogisivuja kohtaan kasvaa entisestään, koska paikallislehdet ovat Kalajoen kaupungin talutusnuorassa ilmoitustulojen tähden. Minun tekstini asioista on puolueetonta ja totuudenmukaista, koska minun ei tarvitse kaunistella asioita taloudellisista syistä ja monessa asiassa olen sisällä paremmin kuin paikallislehden toimittajilla on mahdollisuus olla.

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue säästi Kanadassa MM-kisojen huonoimman ottelunsa USA-puolivälierään. Vastustaja kiitti ja raivasi tiensä helposti välieriin kukistamalla Pikkuleijonat 6–2 (2–0, 1–1, 3–1).

Yli sata lehmää menehtyi navettapalossa Pälkäneellä varhain sunnuntaina. Tuli myös tuhosi Ruljan kylässä sijaitsevan maatilan kookkaan navetan, joten vahingot nousevat huomattaviksi.
Pelastuslaitos sai hälytyksen Rulja-Sarkasentillä sijaitsevalle maatilalle kello 00.36. Kun palokunta pääsi syrjäiselle onnettomuuspaikalle, noin 2 000 neliön kokoinen navetta oli jo täysin tulessa ja sen vesikatto oli osin sortunut. Kaikki navetassa olleet lehmät kuolivat palossa, arvioi alueen päivystävä palomestari aamukahden jälkeen.
Pelastuslaitoksella ei ollut vielä aamuyöllä käsitystä tulen syttymissyystä. Pälkäneellä oli palon syttymisen aikaan kova 27 asteen pakkanen.

HIIHTO TOUR DE SKI SPRINTTI (P), OBERHOF, GER
1. Petra Majdic SLO
2. Justyna Kowalczyk POL
3. Aino-Kaisa Saarinen FIN
4. Arianna Follis ITA
5. Kristin Störmer Steira NOR
6. Alena Prochazkova SVK
7. Katerina Smutna AUT
8. Valentina Novikova RUS
9. Olga Rotsheva RUS
10. Alena Sidko RUS
11. Natalia Korosteleva RUS
12. Ida Ingemarsdotter SWE
-------------------------------
15. Virpi Kuitunen FIN
23. Riikka Sarasoja FIN
25. Pirjo Muranen FIN
28. Riitta-Liisa Roponen FIN
Aino-Kaisa Saariselta hyvä suoritus.

HIIHTO TOUR DE SKI
1. Eldar Rönning NOR
2. Petter Northug NOR
3. Axel Teichmann GER
4. Teodor Peterson SWE
5. Emil Jönsson SWE
6. Ivan Alipov RUS
7. Nikolai Pankratov RUS
8. Andrew Newell USA
9. Sami Jauhojärvi FIN
10. Dario Cologna SUI
------------------------------
14. Matti Heikkinen FIN
26. Matias Strandvall FIN
35. Kalle Lassila FIN
38. Ville Nousiainen FIN
Sami Jauhojärvi parantaa ja Matti Heikkinen oli myös hyvä. Strandvallilla ja Lassilalla jäi parantamisen varaa.

Sanomalehtileikkeet

Ensimmäinen sanomalehtileike käsittelee Espoon tragediaa. Espoon tragediasta ovat antaneet kommentejaan oikeusministeri ja sisäministeri. Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) sanoo, että lähestymiskieltoa voisi tulevaisuudessa valvoa sähköisen jalkapannan avulla. Oikeusministeri Tuija Brax väläyttää jalkapannan käyttöä apuna lähestymiskiellon valvontaan. Brax esitti näkemyksensä lauantaina sekä Ylen tv-uutisissa että Aamulehden verkkosivujen haastattelussa. Sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) mukaan aselain uudistuksessa arvioidaan seuraavaksi, mitä vanhoille aseluville tehdään. Hän sanoo STT:lle, että aselain toinen vaihe tulee eduskuntaan ehkä jo keväällä.

Keskustelupalstoilta poimittua: Holmlund on täydellinen typerys. Oikein keskiverto kiintiöministeri, joka pärjää, jos ei tarvitse tehdä mitään. Nyt puuhastellaan aselupien kanssa, kun pitäisi oikeasti tehdä jotain! On todella typerää luulla että aselakia muuttamalla hirmuteot loppuvat. Miten olisi sisäministeriä näiden taparikollisten kanssa, miksi heitä hyysätään suomessa eikä palauteta lähtömaahansa. Ulkomaalainen tekee Suomessa rikoksen luvattomalla aseella. Syylliset ovat suomalaiset luvallisen aseen omistavat. Lyhytnäköisessä politiikassa on helppo puuttua aidanseipäisiin sen sijaan, että puhuttaisiin aidasta ja sen tekemisestä. Aselaki ja sen muuttaminen ei ole ratkaisu tähän yhteiskunnalliseen ongelmaan, joka syntyy työttömyydestä, vieraantumisesta ja juurettomuudesta. Surullista, että Kokoomus, joka esiintyy parlamentarismin ja demokratian mallioppilaana on ajautunut linjalle, jossa menetelmät eivät paljon eroa diktatuureista, viiksimiesten sijaan vallassa ovat virkamiehet joiden nimiä enemmistö kansasta ei edes tiedä. Faktat:
1. Aseita maassamme 1,6 miljoonaa
2. Väkivallan kautta surmansa saaneita n 140 vuosittain, joista ampumalla 6 % n 10 ihmistä
3. Koti - ja vapaa-ajan tapaturmissa uhreja n 2500
4. Itsemurhissa uhreja n. 1100
5. Liikenteessä surmansa saaneita n. 400.
Mistä johtuu uutisoinnin suhteettomuus ampumalla kuolleiden kohdalla ?
Kukaan ei anna rattijuopolle autoaan jos riskinä on sen joutuminen aitaukseen vuodeksi. Juoppojen autot on pian kerätty.


Erkin kommentti: Kansa ja ministerit ovat aivan eri linjoilla. Kyllä kansa tietää. Rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset on karkotettava kotimaahansa. Rattijuopon auto valtiolle. Tätä kansa vaatii. En ole perehtynyt oikeusministerin esittämiin jalkapanta-asioihin, mutta minun mielestäni rikollisten karkotukset on parempi keino.

Toinen lehtileike käsittelee kuntaliitosasiaa. Olin omassa blogikirjoituksessani vaatinut lähivuosina uutta Suur-Kalajokea.
Katso: http://e-aho-kalajokiblog.blogspot.com/2009/12/kalajoen-tulevaisuuden-haasteet.html

Lehtiuutisen otsikkoon on lainattu Kalajoen kaupunginjohtajan puheesta teksti: Suur-Kalajokeen ei tarvitse palata. Nyt on mielenkiintoista nähdä 5-10 vuoden kuluessa onko palattu Suur-Kalajokeen vai ei. Katsotaan kumpi on ollut oikeassa: kaupunginjohtaja Jukka Puoskari vai valtuuston varapuheenjohtaja Erkki Aho.

Kolmas lehtileike käsittelee maailmancupin tuloksia. Urheiluihmisenä ne ovat minulle tärkeitä tilastoja ja taustatietoja tulevaisuudessa.

Televisiosta katsottua

Katsoin aamulla dokumentin Avara luonto: Yellowstonen vuosi. Katsoin dokumentin Matka halki Karjalan, jossa näytettiin minullekin tuttuja paikkoja Kalevasta.

YHDISTETTY OBERHOF, GER Lopputulokset
1. Johnny Spillane USA 28.13,3
2. Felix Gottwald AUT + 30,8
3. Björn Kircheisen GER + 39,1
4. Jason Lamy Chappuis FRA + 41,6
5. Pavel Churavy CZE + 44,3
6. Mario Stecher AUT + 58,2
7. David Kreiner AUT +1.03,2
8. Bernhard Gruber AUT +1.05,9
9. Christoph Bieler AUT +1.06,9
10. Janne Ryynänen +1.19,8
16. Hannu Manninen +1.43,2
17. Anssi Koivuranta +2.11,4
21. Jaakko Tallus +3.13,0
Suomalaisten suoritus oli pettymys, sillä Ryynänen johti mäkiosuuden jälkeen. Koivuranta oli vaisu ja Hannu Mannisen hiihtokaan ei nyt kulkenut.

KESKI-EUROOPAN MÄKIVIIKKO INNSBRUCK, ITÄVALTA, HS130
1. Gregor Schlierenzauer AUT 251,1
2. Simon Ammann SUI 237,8
3. Janne Ahonen FIN 237,4
4. Andreas Kofler AUT 235,1
5. Anders Jacobsen NOR 234,3
6. Wolfgang Loitzl AUT 232,8
7. Adam Malysz POL 231,7
8. Pascal Bodmer GER 228,8
9. Noriaki Kasai JPN 225,2
10. Mario Innauer AUT 223,7
--------------------------------------
24. Harri Olli FIN 206,2
45. Matti Hautamäki FIN 88,0
47. Ville Larinto FIN 80,6
49. Kalle Keituri FIN 79,7
Janne Ahonen onnistui jälleen erinomaisesti. Muiden suomalaisten esitys aika vaatimaton.

Terveys ja liikunta
Painoni 105,1 kg, verenpaine 151/102 , lepopulssi 63. Jumppa 30 minuuttia. Kävely 6 km.

Loppukevennys

Sotamies joutui sotaoikeuteen syytettynä siitä, että oli sanonut esimiestään puupääksi. Tuomari kysyi: - Onko syytteessä perää? – Ei ole, herra sotatuomari. Minä vain sanoin, että herra vääpeli, pankaa kypärä päähänne, sillä tikka lentää tännepäin!

Alokas on tansseissa…
Alokas: - Neiti, saanko luvan?
Neiti: - Minä en tanssi lapsen kanssa!
Alokas: - Anteeksi, en tiennyt, että neiti on raskaana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti