perjantai 8. tammikuuta 2010

PE 08.01.2010
Päivän sää

Pakkanen jatkuu poikkeuksellisen kireänä. Pakkasta on jälleen -31 C.

Tapahtumat

Kalajoella on paljon herättänyt keskusteltua ja poliittisia intohimoja Plassintien liikennemäärien kasvu, liikenteen turvallisuus ja Lepistöntien korjausvaatimukset. Lepistöntie on osaltaan yksityistietä. Voimassaolevassa kaavassa on hyväksytty Änkiläntien linjaus. Änkäläntietä ei kuitenkaan ole rakennettu vaikka se on kaavassa hyväksytty. Änkiläntien pituus olisi 673 metriä ja sen linjaus on suurelta osin kaupungin mailla. Änkiläntie olisi jatkoa Ämmäntielle suoraan Vanhaa Raahentietä 8-tieltä. Tien rakentaminen merkitsisi kaiken raskaan liikenteen siirtymistä Änkiläntielle. Näin Plassintie rauhoittuisi erittäin merkittävästi. Lisäksi Änkiläntien rakentaminen helpottaisi huomattavasti Plassin asukkaiden liikennöintiä. Samalla se helpottaisi kaavoituksen laajentamista uudelle alueelle ja kaavoitettavien tonttien myyntiä. Mielestäni Änkiläntien rakentaminen olisi kaikkein nopein ratkaisu asioille, koska tiemäärärahat ovat jo budjetissa, mutta ne on vain kohdistettava ko. tien rakentamiseen. Katso kuva, jonka saat isommaksi napsauttamalla hiirellä kuvan päällä. Änkiläntien linjaus on kaavassa kuvan keskellä.

Ryhdyin selvittämään uutta poliisihallintoa. Silmiini osui poliisiylijohtaja Mikko Paateron blogi. Katso
http://www.youtube.com/watch?v=ZrNbldP7J7M

Minä en usko tällaisten videoiden tehoon. Minä ottaisin rattijuopoilta autot valtiolle. Se varmasti tehoaa. Ei lännessäkään hirtetty hevosvarkaita ainoastaan sen takia, että ne varastivat hevosia, vaan myös siksi ettei muut varastaisi.
Minä teen maanantaina 11.1.2010 toimenpiteet poliisiasioiden suhteen, sillä Sisäministeriön poliisiosaston vastaus 7.1.2010 on kaiken arvostelun alapuolella.

Olen saanut runsaasti palautetta kaupungin sivistystoimen ja ns. Kalajoki-Akatemian suunnitellusta tai paremminkin suunnittelemattomasta toiminnasta. Sivistystoimen budjettia on pienennetty merkittävästi ja urheiluseura-avustuksia on pienennetty 20 prosenttia. Kaiken lisäksi hallintoon on otettu toiminnasta 60 000 euroa joten sivistyslautakunnalla ei ole toimintavaroja. Henkilöstö on joutunut siirtymään keskustan kaupungintalolta Hiekkasärkille. Tietokoneyhteydet eivät toimi Hiekkasärkillä. Asiakkaat ovat keskustassa jne. Erityisesti närästää erikoinen henkilöstön palkkausjärjestely, mikä ei ole hyvän henkilöstöpolitiikan mukainen. Palautetta tulee vankasti. Kävin keskustelemassa asioista kaupungintalolla.

Himankalaiset taksiautoilijat ottivat yhteyttä. Perusturvalautakunta on käsitellyt perusturvajohtajan selvityksen 16.12.2009 § 112 kuljetusten järjestämisestä kuntaliitostilanteessa Himangalla. Kysymys on siitä, että Himangalla on kunnallinen sosiaalinen yritys Redi, mikä hoitaa kuljetuksia ja niitä tehtäviä, joista taksit ovat kiinnostuneet hoitamaan. Perusturvajohtaja on selvityksessään todennut, että Kalajoen kaupunki on kilpailuttanut kuljetuspalvelut niiltä osin kuin toimintaa ei itse järjestetä. Perusturvalautakunta on merkinnyt perusturvajohtajan selvityksen tiedoksi. Pöytäkirjan perusteella on vaikea ottaa kantaa asioihin, koska on ratkaistava toiminnan juridinen puolue ja kaupungin etu. Voiko kaupunki kilpailla yksityisen sektorin kanssa tällä alueella? Minun on selvitettävä asiaa perusteellisemmin jotta voin muodostaa paremmin oman kannan asiasta.

Uutiset


Tänään sain kuulla ikävän uutisen. Raution entinen kirkkoherra Martti Peltonen on kuollut 29.12.2009. Hän toimi kirkkoherrana Rautiossa 1.9.1956 – 30.4.1971. Peltonen toimi Kalajoen yhteiskoulussa minunkin uskonnonopettajana. Olin mukana Martti Peltosen vetämässä partiotoiminnassa Rautiossa 1960-luvulla. 1950-luvulla Raution pappila oli lähimpiä kotini naapureita ja leikin ja urheilin paljon Peltosen lasten ja erityisesti Juhanin kanssa. Martti Peltonen oli mukana yhteiskunnallisessa toiminnassa ja hän oli presidentti Kekkosen valitsijamiehenä 1968. Muistini mukaan Martti Peltonen jäi eduskuntapaikasta vain muutaman kymmenen äänen päähän. Martti Peltonen oli erinomainen opettaja, kouluttaja ja kasvattaja. Vuonna 1971 Peltonen siirtyi Ruokolahdelle kirkkoherraksi. Hän jäi eläkkeelle vuonna 1989.

23-vuotiaan miehen epäillään toimineen lähes vuoden valelääkärinä Karkkilan terveyskeskuksessa. Poliisin tietojen mukaan miehellä ei ole minkäänlaisia lääkäriopintoja takanaan. Hänen epäillään väärentäneen todistukset, joiden avulla haki töitä. Kahdesti lääketieteelliseen hakenut nuorukainen on tunnustanut tekonsa kuulusteluissa. Mies työskenteli terveyskeskuksessa osastonlääkärinä kokeneemman lääkärin valvonnassa. Tapausta tutkitaan törkeänä väärennöksenä, törkeänä petoksena ja luvattomana terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisena.

Kuntaliitokset kiihdyttävät maaseudun pienten koulujen alasajoa. Jos nykytahti jatkuu, viimeisetkin alle 50 oppilaan koulut katoavat Suomesta tämän vuosikymmenen aikana. Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriasioiden johtaja Anneli Kangasvieri varoittaa kouluverkon rapautumisesta. Kouluja lakkautetaan sielläkin, missä oppilaille tulee valtavan pitkät koulumatkat.
Perusopetus on Kangasvierin mukaan siirretty liian vahvasti kuntien verotulojen varaan. Kunnat maksavat myös mittavan potin valtakunnallisia koulutusmenoja, jotka mitoitetaan koko asukasmäärän eikä oppilasmäärän mukaan. ”Rahoitusjärjestelmä kohtelee epäoikeudenmukaisesti etenkin ikärakenteeltaan vanhusvoittoisia kuntia.”
Kuntaliitoksia tuli voimaan viime vuonna enemmän kuin koskaan. Hyvin monessa kunnassa säästöjä aletaan hakea ensimmäisenä kouluverkon saneerauksesta.

Lehtileikkeet

Kaupunginvaltuutettu Pasi Rajala kirjoittaa Kalajoenseudussa Parempaa valmistelua ja lisää avoimuutta muun muassa näin: ”Kuvittelin ennen valtuustotyöskentelyn aloittamista, että hommat hoidetaan yhteistyöllä, asioita yhteisesti valmistelemalla ja keskustelemalla, mutta tähän uskominen on ollut naivia lapsen uskoa. Oppivuoteni aikana olen havainnut, että vaarallisimpina miinoina kunnallisilla ”temmellyskentillä” ovat pienissä piireissä tapahtuva valmistelu sekä puutteellisesti sekä hätäisesti valmistelluista asioista päättäminen. Tähän voidaan lisätä vielä lievä ylimielisyys, kun käsiteltävien asioiden yksityiskohtia tiedustelee ja parhaimmissa tapauksissa on vastattu jopa tahallaan asian vierestä.
Koska valtuuston kuuluu ohjata ja valvoa päätöksentekoa tulisi sen puuttua hallituksen toimintaan, kun se toistuvasti päästää puutteellisesti valmisteltuja asioita valtuustokäsittelyyn eikä se palauta niitä takaisin valmisteluun. Viimeisimpänä esimerkkinä tästä on Sun Arena-hankkeen käsittely, missä ei edes sopimusluonnosta ollut keskustelun pohjaksi tarjolla.”
Valtuutettu Pasi Rajalan kirjoitus on täyttä asiaa ja osuu asian ytimeen. Kirjoitus kokonaisuudessaan on julkaistu Kalajoenseudussa 7.1.2010.

Televisiosta katsottua

Eilen illalla katsoi Pär Stenbäckistä dokumentin. Stenbäck valaisi taustoja sille miksi hänestä tuli ulkoministeri ja kertoi poliittisen pelin likaisesta taustasta. Politiikka ei ole rehellisiä varten.


Liikunta ja terveys

Painoni 104,7 kg, verenpaine 168/102, lepopulssi 56. Ensimmäisen seurantaviikon aikana painoni on pudonnut 1,6 kg ja lepopulssi on pudonnut 66:sta 56:een, mikä osoittaa selkeää kunnon nousua. Mitä vanhemmaksi tulee sitä huolellisemmin on suunniteltava liikuntansa. Ensin on parannettava peruskuntoa jotta voi harrastaa liikuntaa. Tänään jumppaa 30 minuuttia ja crosstrainerilla 20 minuuttia.

Loppukevennys

Mitä eroa on suomalaisella äänestäjällä ja spitaalisella? Spitaalista voi vetää nenästä vain kerran.

Missä perussuomalaiset ovat onnistuneet? Ovat saaneet Velton sisään.

Mitä yhteistä on insinöörillä ja salamalla? Ensin välähtää ja sitten korjataan vahingot.

Kaikki organisaatiot muistuttavat likakaivoja: suurimmat paskat nousevat pinnalle.

Miksi poikamiehen sperma on kalliimpaa kuin ukkomiehen? Se on käsin tehty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti