torstai 28. lokakuuta 2010

TO 28.10.2010


Helanderin talo

Päivän sää

Lämpötila aamulla + 3 C, päivällä + 6 C.

Tapahtumat

Kalajokinen Eino Rahja on vaikuttanut merkittävällä tavalla maailmanhistoriaan. Eino Rahja ansaitsee muotokuvan ensi kesän Kalajoki-näyttelyyn. Katso http://kalajoenhistoria.blogspot.com/2010/10/eino-rahja-lenin-henkivartija.html

Olen tänään käynyt läpi Kalajoen kotiseutuyhdistyksen arkistoa. Löysin sieltä Leander Helanderin, Olof Helanderin, Jaakko Merenojan ja Jussi Kurikkalan kuvat sekä Leander Helanderin ja Olof Helanderin talojen kuvan, Kalaja-laivan kuvan sekä Friisin konepajakoulun kuvan.

Uutiset

Vaalirahasotkuihin liittyvissä tutkinnoissa on nostettu ensimmäiset syytteet. Vaalirahoittaja Nova-konsernin seitsemän vastuuhenkilöä on saanut syytteen törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Lisäksi syyttäjä vaatii kaikkien syytettyjen määräämistä liiketoimintakieltoon.

Sadat suomalaiset ovat saaneet ongelmalliseksi osoittautuneen lonkkatekonivelen. Valmistaja DePuy on päättänyt, ettei kyseistä mallia käytetä enää leikkauksissa, koska sen saaneille potilaille on tehty tavanomaista enemmän uusintaleikkauksia. Useimmiten uusintaleikkaustarpeen on aiheuttanut tekonivelen metallisen liukupinnan kuluminen. Se voi aiheuttaa paikallisen kudosreaktion lonkassa. Yleensä reaktio aiheuttaa oireita, kuten nivuskipua, mutta se voi olla myös oireeton. Tamperelaisesta tekonivelsairaala Coxasta kerrotaan, että kyseisiä lonkkatekonivelmalleja on sairaalassa käytetty vuodesta 2004 alkaen kesään 2009 saakka. Sinä aikana nivelen sai 851 potilasta. Coxa lähettää potilaille asiasta postia. Tekonivelten valmistaja DePuy on luvannut korvata ylimääräisistä tutkimuksista ja mahdollisista uusintaleikkauksista aiheutuvat kulut.

Poliisi kysyi maastohiihdon doping-jutun esitutkinnassa todistajan asemassa olleelta entiseltä maajoukkuehiihtäjältä Jaana Savolaiselta, onko hänen kantaansa urheilussa kiellettyjen aineiden käyttöön koskaan selvitelty. Savolainen vastasi näin: - Minulle ei koskaan suoranaisesti tarjottu doping-aineita tai edes ehdotettu, että aikaisin käyttämään niitä. Muistan olleeni vuonna 1988 mattotestissä Jyväskylässä. Testin päätyttyä Vähäsöyrinki kysyi minulta "Oletko valmis menettämään naisellisuutesi?", Savolainen kertoi esitutkinnan yhteydessä. Pekka Vähäsöyrinki toimi vuosina 1985-89 ja 1992-95 Suomen maastohiihtomaajoukkueen päävalmentajana.
Entinen hiihtäjä Erja Kuivalainen sanoo Pekka Vähäsöyringin kyselleen häneltä epäsuorasti kantaa suoritusta parantavien keinojen käyttöön.
Kuivalainen kertoo STT:n dopingjupakkaan liittyvässä esitutkinnassa, että asia tuli esille kaudella 1984-1985, kun hän oli noussut naisten A-ryhmään. Kuivalaista kuultiin niin sanotussa STT-jutussa todistajana. Kuivalainen ymmärsi Vähäsöyringin puheista, että hänen suoritustasoaan olisi mahdollista nostaa vippaskonsteilla. Vippaskonstit eivät kuitenkaan kiinnostaneet hiihtäjää. Hän sanoo ilmoittaneensa Vähäsöyringille samassa yhteydessä, ettei luota tähän enää.

Katso: hiihdon doping-tutkinta käynnistyi http://urheilunhistoria.blogspot.com/2008/11/hiihdon-doping-jutun-tutkinta-kynnistyi.html

Katso: Totuus julki http://urheilunhistoria.blogspot.com/2008/12/totuus-julki.html

Katso: Voihan Varis! http://urheilunhistoria.blogspot.com/2008/12/voihan-varis.html

Lehtileikkeet lehtileikekirjaani

Ensimmäinen lehtileike: Keskipohjanmaa 28.10.2010 Talvivaaran malmivarat arvioitua suuremmat.

Terveys ja liikunta

Paino 99,0 kg, verenpaine 153 / 96, lepopulssi 52. Lentopalloa 1,5 t / 9 tuntia.

Loppukevennys

Opettaja kertoo, että sata vuotta sitten oli Hämeessä sekä karhuja että susia. Suvi Anni kysyy: - Eikö opettajaa silloin pelottanut?

Luonnonhistorian tunnilla: - Opettaja, saanko kysyä yhtä asiaa. – Kysy vaan. – Mistä kohtaa käärmeen keho loppuu ja häntä alkaa?

Jääkiekkoilijan poika tulee todistuksineen ylpeänä kotiin. – Isä, sopimustani kolmannen luokan kanssa jatkettiin vuodella.

- Todistuksesi on surkea. En tiedä, mitä minun pitäisi sanoa. – Sano niin kuin aina ennenkin. – Mitä sitten olen aina ennen sanonut? – Pääasia että olet terve, kultaseni.

Opettaja selittää sanontaa ”omakehu haisee”. Juha Matti viittaa innokkaasti: - Opettaja, Urpo kehuu juuri itseään.

Mitä eroa on lumimiehellä ja luminaisella? – Lumipallot.

Minkä verran naisen tulee tietää matematiikasta. – Kun jakaa, ei saa kertoa.

Mitä tehdään, jos tulee hätä käteen? – No, siitähän selviää käden käänteessä.

Miksi muurahaisia on niin paljon? – Ei ole niin pientä kondomia.

Mitä narkkarit pelkäävät eniten? – Pilvetöntä päivää.

Mies meni hammaslääkärille ja istui tuoliin. Hammaslääkäri katsoo miestä ja sanoo: - Olette tainnut harrastaa suuseksiä tänä aamuna. – Kyllä, kuinka niin? Onko jäänyt karvoja hampaitten väliin.?
– Ei, mutta otsassa on ruskeata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti