sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

SU 14.03.2010


Päivän sää

Aamulla lämpötila – 16 C. Päivällä lämpötila – 6 C.

Tapahtumat

Kävin katsomassa jääkiekko-ottelun JHT98-Laser. Ottelu päättyi kotijoukkueen voittoon numeroin 7-4.
Kävin katsomassa jääkiekko-ottelun JHT D96- Oulun Kärpät V D97. Ottelu päättyi kotijoukkueen voittoon numeroin 13-0.
Kävin katsomassa Alavieskassa naisten ylemmän kakkossarjan ottelun Alavieskan Viri – Pieksämäen Tsemppi, joka vierailija voitti numeroin 1-3 (18-25, 25-10, 25-27, 21-25). Viri sijoittui ylemmässä loppusarjassa neljänneksi.
Kävin katsomassa Himangalla ykkössarjan karsintasarjan ottelun HU-Kalajoki – Mäntän Valo. Kotijoukkue voitti puhtaasti 3-0 ja säilytti paikkansa ykkössarjassa.

Uutiset

Pääministeri Matti Vanhanen katsoo, että erityistä kunnianpalautusta sotasyyllisiksi tuomituille ei tarvita, koska he eivät suomalaisten silmissä koskaan menettäneetkään kunniaansa. Vanhasen mukaan oikeudenkäynti kaikkiaan oli poliittinen prosessi. Hänen mielestään tästä vallitsee Suomessa laaja ymmärrys. "Jo moneen kertaan on aikaisemminkin todettu, ettei juridista, muodollista ratkaisua tähän asiaan ole. Suomessa meidän järjestelmäämme ei ole kuulunut jälkikäteen lähteä korjaamaan tilanteita", Vanhanen sanoi.

SDP:n Eero Heinäluoma vaatii, että sotasyyllisyysoikeudenkäynnin virheet tunnustettaisiin virallisesti. Suomen tulisi tehdä nyt tilit selviksi menneisyytensä kanssa, sanoi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Heinäluoma lauantaina MTV3:n uutisille. Heinäluoman mukaan kunnianpalautus voitaisiin tehdä kahdella tapaa: Valtiojohto voisi painokkaasti todeta, että on tapahtunut vääryys tai korkeimmalle oikeudelle annettaisiin toimivalta harkita asiaa ja tarvittaessa purkaa tuomio. Presidentti Tarja Halonen sanoi aiemmin lauantaina, että hän lupaa harkita poliittista lausuntoa, jolla sotasyyllisyysoikeudenkäynti todettaisiin oikeusvaltion periaatteiden vastaiseksi.

Erkin mielipide: Suomen historiaan perehtyneenä voin sanoa, että Kekkonen junaili Paasikiven hallituksen oikeusministerinä poliittisen verivihollisensa Väinö Tannerin ja muut sotaan syylliset sotasyyllisyysoikeudenkäyntiin ja kuritushuoneeseen 1940-luvun lopulla. Ex-presidentti Risto Ryti ja ex-pääministeri Edvin Linkomies tuomittiin kuritushuonerangaistuksiin. Tämä ei riittänyt Kekkoselle, vaan hän halusi linnatuomion myös sodanaikaisen hallituksessa pikkutekijöinä olleille ministereille Tyko Reinikka, Henrik Ramsay ja Antti Kukkonen. Viljami Kalliokosken sotasyylliseksi saamiseen hänen rohkeutensa ei riittänyt. Sotasyyllisyysoikeudenkäynti oli ja on edelleen häpeätahra Suomen historiassa. Sotasyyllisyysoikeudenkäynti oli kotikutoinen hanke, jota Urho Kekkonen innokkaasti ajoi.

Ilkka Tanner on KKO:lle 26.11.2007 tekemässään hakemuksessa vaatinut, että sotasyyllisyysoikeuden tuomio puretaan siltä osin kuin Väinö Tanner on siinä tuomittu sotaan syyllisten rankaisemisesta annetun lain 1 §:n nojalla virka-aseman väärinkäyttämisestä valtakunnan vahingoksi vankeusrangaistukseen ja sanottu rangaistus kumotaan.
KKO vetäytyi 20.10.2008 tutkimasta vuosina 1945-46 istuneen sotasyyllisyysoikeuden tuomiosta tehtyä purkuhakemusta (KKO 2008:94). KKO ei tutkinut asiallisesti hakemusta vaan jätti sen tutkimatta toimivaltaansa kuulumattomana. Purkuhakemuksessa on perusteltu myös se, miksi KKO purunhakijan mielestä on asiassa toimivaltainen. Näin ollen KKO:n päätöksessä olisi pitänyt selostaa ainakin hakijan puolesta esitetyt näkökohdat KKO:n toimivaltaa koskevan kysymyksen osalta.
Rikoksesta tuomitulla on oikeus saada syyllisyyskysymys tai tuomittu rangaistus ainakin yhden kerran tutkittavaksi ylemmässä tuomioistuimessa, ylioikeuden tai erityistuomioistuimen rikostuomio valtakunnan ylimmässä tuomioistuimessa. Nykyisin tämä periaate ilmenee Euroopan ihmisoikeussopimuksen 7. lisäpöytäkirjan 2 artiklasta. Katso http://www.silvennoinen.fi/


Eduskunta ei voi säätää lakia, jolla kumottaisiin sotasyyllisyysoikeuden langettamat tuomiot. Eduskunta voi muuttaa jo voimassa olevaa lainsäädäntöä tai säätää uuttaa lainsäädäntöä, joka mahdollistaa sen, että KKO:lla on toimivalta tutkia sotasyyllisyysoikeuden menettelyn asianmukaisuutta ja ratkaisun oikeellisuutta. Perustuslainsäätämisjärjestyksessä eduskunta voi säätää lain erityisestä sotasyyllisyysylioikeudesta, joka olisi kokoonpanoltaan samantapainen kuin valtakunnanoikeus. Tällaisella tuomioistuimella olisi mahdollisuus ratkaista sotasyyllisyysasia. Menettely olisi aivan samantapainen kuin sotasyyllisiä aikanaan tuomittaessa.


Lehtileikkeet lehtileikekirjaani

Ensimmäinen lehtileike käsittelee öljyn kulutuksen kasvua.

Toinen lehtileike käsittelee sotasyyllisyystuomioihin liittyvää selvitystä. Oma kantani on erilainen kuin oikeustieteen tohtori Jukka Lindstedtin ja oikeustieteen lisensiaatti Stina Löytömäen esittämä kanta.

Kolmas lehtileike käsittelee Tiitisen listaa. KHO ei antanut Alpo Rusille oikeutta osallistua Tiitisen listan käsittelyyn. Miksi? Siitä jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä. Mielestäni totuutta haluttiin näin salata yhä edelleen.

Televisiosta katsottua

KONTIOLAHTI, NAISET TAKAA-AJO
1. Daria Domratsheva BLR 31.32,6 1
2. Magdalena Neuner GER + 12,1 3
3. Simone Hauswald GER + 18,1 1
4. Valj Semerenko UKR + 44,0 2
5. Olga Zaitseva RUS + 52,1 3
6. Kati Wilhelm GER + 55,1 2
7. Oksana Hvostenko UKR + 1.00,1 0
8. Andrea Henkel GER + 1.20,3 3
9. Helena Jonsson SWE + 1.31,7 2
10. Anna Buligina RUS + 1.33,3 0
14. Kaisa Mäkäräinen FIN + 1.52,4 2

Terveys ja liikunta

Paino 105,0 kg, verenpaine 169/103, lepopulssi 58.

Loppukevennys

Raivostunut vaimo miehelleen: - Jos et nyt lopeta, lähden kälppimään. – Ja sinä se vain uhkaat ja uhkaat.

Lenita Stockmanilla: - Toivottavasti teillä ei ole kameravalvontaa täällä – tukkani on aivan hirveän näköinen,

- Kuinka monta lasta teillä on kotona?
- Kahdeksan.
- Eikö se tule kalliiksi?
- Ei, ei me osteta niitä. - Me tehdään ne itse.

- Jos koira haukkuu takaovella ja vaimo kolkuttaa etuovella, kumman päästät ensin sisään? – Koiran tietysti, se ainakin lopettaa haukkumisen päästyään sisälle.

- Mistä näkee, että tytöllä on ollut hauska ilta? - Kun hän kävelee illalla kuin Mannerheim ja aamulla kuin Ahtisaari.

Mannerheim oli rauhallinen ihminen läpi elämänsä. Hän hiiltyi vasta krematoriossa.

Kusti pääsi putkasta maanantaiaamuna, ja poliisi alkoi saarnata: - Eikö Kusti tiedä, että viina on viisasten juoma! Kusti siihen: - Ilmankos en ole sinua päissäsi nähnytkään.

- Tyvi on priimaa, mutta latva on laho, sanoi Matti Nykänen uudesta heilastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti