tiistai 2. maaliskuuta 2010

TI 02.03.2010


Päivän sää

Lämpötila aamulla +1C, sataa märkää lunta, päivällä oli +2 C ja koko päivän on satanut märkää lunta. Lunta on nyt tavallista enemmän, kuten kotipihan kuvastakin näkyy.

Tapahtumat

Kävin tänään Rautiossa tapaamassa äitiäni. Hän on nyt 86-vuotias ja asuu yksin.

Minulta jäi eilen kaupunginhallituksen kokous väliin oman mokani takia. En ollut merkinnyt kalenteriini kokouspäivää. Minä olen pyytänyt esityslistat paperilla. Olen aikaisemmin hakenut esityslistan kaupungintalon neuvonnasta perjantaina, kun kokous on maanantaina. Nyt en voinut hakea esityslistaa, koska en ollut merkinnyt kokousta kalenteriini, enkä siis tiennyt, että kokous on maanantaina. Esityslista on tullut minulle sähköpostiin, jota en käytä.

Kaupunginhallituksen kokouksessa oli eilen käsitelty muun muassa JHT Kalajoki ry:n anomus kevään 2010 jäämaksujen poistosta JHT M1:n osalta.
Kaupunginhallitus on 7.9.2009 § 226 päättänyt tehdä JHT Kalajoki ry:n kanssa 5.000 + 2.000 euron suuruisen yhteistyösopimuksen. Kalajoen kaupungille tulee mainostilaa peliasuun ja jäähallissa olevalle mainospaikalle. JHT ry tuo toiminnassaan esille Kalajokea hyvänä opiskelu- asuin- ja työntekopaikkakuntana. Sopimuksesta 2.000 euroa maksetaan, mikäli seura pelaa kauden lopussa ylempää loppusarjaa. Syyskaudelta 2009 JHT M1 – joukkueelta on laskutettu jäämaksuja yhteensä 5 182,81 euroa (sis.alv), josta avustuksella on kuitattu 5 000 euroa. Kevätkauden laskutus aikaisempina vuosina on ollut vajaat 2 000 euroa.
Tekninen johtaja Erkki Hirsimäki esitti kaupunginhallitukselle näin:
Teknisten palvelujen talousarvion tulopuolen toteutuminen edellyttää, että huojennusta ei anneta ja sopimuksissa pysytään. Lisäksi on katsottava, että aktiivisella mainosmyynnillä yms. toimin, seuran on mahdollista selviytyä jäämaksusta tämänkin kevään osalta. Kaupunginhallitus päättää, että anomusta ei hyväksytä.
Kaupunginhallitus: Jätti asian pöydälle.

Asioista perillä olevana sekä vankan käytännön kokemuksen asioista omaavana toin esille kaupunginhallituksessa 7.9.2009, että Kalajoen kaupungin tehtävänä ei ole asettaa rahallista tavoitetta ylempään loppusarjaan pääsemiseksi. Minua ei haluttu kuunnella, vaan toteutettiin kaupunginjohtajan ajatusta kannustepalkkiosta. Käytin kaupunginhallituksessa 7.9. puheenvuoron, jossa toivoin yleisen taloudellisen tilanteen vuoksi, että JHT:n avustuksen määrä olisi ollut 10 000 euroa ilman kannustepalkkioita. Tässä sitä nyt ollaan.

Toinen mielenkiintoinen asia kaupunginhallituksessa oli Kalajoen kaupungin rahoituslaina Himangan Matkailu Oy:lle. Himangan Matkailu Oy toimitusjohtaja Esa Siirilä on 23.2.2010 lähettänyt kaupunginhallitukselle seuraavan kirjeen:
”Himangan Matkailu Oy:n toiminnan turvaamiseksi yhtiö tarvitsee pikaista rahoituslainaa maksuvalmiuden säilyttämiseen. Lainan suuruus olisi 30 000 euroa. Tällä summalla voidaan hoitaa tällä hetkellä maksussa olevat suoritukset, 25 000 euroa sekä varmistaa maksuvalmius mm. palkkojen osalta vuodelle 2010. "
Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus myöntää rahoituslainaa Himangan Matkailu Oy:lle maksuvalmiuden säilyttämiseksi 30.000 €. Rahoituslaina maksetaan takaisin 31.12.2010 mennessä. Rahoituslainan korko on 1,5 %. Rahoituslainasta laaditaan erillinen velkakirja.
Kaupunginhallitus:
Merkittiin, että Himangan Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Esa Siirilä osallistui
tämän asian käsittelyyn klo 18.10 – 18.40 Merkittiin, että kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Jorma Tikkanen esitti yhtiössä tehtäväksi erityistilintarkastuksen useammalta vuodelta. Jorma Tikkasen esitystä ei kannatettu.
Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.
Uskon vahvasti, että Jorma Tikkanen tietää tarkasti asiat ja siksi hän esitti erityistilintarkastusta.

Uutiset

Työ- ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen yrittää saada hallituspuolueiden puheenjohtajat pian palaveriin ja sopimaan kolmen ydinvoimalupahakemuksen kohtalosta ja uusiutuvan energian tukipaketista.

Näyttelijä Helge Herala on kuollut. Hän kuoli kotonaan Riistavuoren palvelutalossa viime lauantaina. Herala tunnetaan näyttelijänä ja koomikkona, jonka mittava ura kattaa elokuvia, teatterinäytelmiä ja televisiosarjoja 1950-luvulta aina 2000-luvulle asti. Heralan tunnetuimpiin töihin kuuluvat muun muassa televisiosarja Valehtelijoiden klubi ja elokuvat Tähdet kertovat, Komisario Palmu sekä useat Turhapuro-farssit. Hän oli kuollessaan 87-vuotias.

Kokoomuksella on värisuora Ylestä päätettäessä, eli ministeri, hallintoneuvoston puheenjohtaja ja kohta sitoutumaton kokoomuslainen toimitusjohtaja. Alkaako Ylen ohjelmiston alasajo?
1.Miksi Ylen hallintoneuvosto luovutti yhtiön hallitukselle pois oikeutensa valita toimitusjohtaja?
2. Missä ja millaisella enemmistöllä sellainen päätös on tehty?
Kansanedustaja Mika Lintilä (kesk.) ehdottaa HBL-lehdessä Yleisradion toiminnan lopettamista Tampereella: "Ajetaan alas koko Ylen toiminta Tampereen Tohlopissa ja muutetaan toiminta Helsingin Pasilaan. Alueelliset ohjelmat tietysti säilyvät mutta Tampereen Tohlopissa ei sellaisia tehdä", Lintilä sanoo lehdessä.


Painunut lumi on rikkonut Topi-Kalustajan teollisuushallin katon Kalajoella. Paikalle oli hälytetty seitsemän pelastuslaitoksen yksikköä Kalajoelta, Raahesta, Ylivieskasta, Alavieskasta, Merijärveltä ja Pyhäjärveltä.

Lehtileikkeet lehtileikekirjaani

Ensimmäinen lehtileike käsittelee Himangan nuorten asioita. Nuoret pelkäävät kuntaliitoksen heikentävän heidän toimintamahdollisuuksiaan.

Muut lehtileikkeet käsittelevät Vancouverin olympialaisia.

Televisiosta katsottua

Silminnäkijä: Ruotsin sotilastiedustelun mukaan venäläiset upottivat ydinjätteitä Itämereen Ruotsin talousvesille Neuvostoliiton hajottua. Ruotsalaiset halusivat pitää asian huippusalaisena, vaikka ydinjäte on suuri ympäristöriski? Ruotsin tutkivan journalismin Uppdrag Granskning-ohjelman tuore kohuraportti.

Terveys ja liikunta

Paino 105,0 kg, verenpaine 181/111, lepopulssi 67. Nukuin huonosti viime yönä. Siihen vaikuttaa luonnollisesti Korkeimman oikeuden tahallinen väärä päätös, mikä on syntynyt rikollisella tavalla, kun esteellinen tuomari oli päättämässä asioista EU:n ihmisoikeussopimusten ja Suomen perustuslain vastaisesti.

Loppukevennys

- Kuinka päivät sujuvat? Manta kysyi Selmalta. – Ihan mukavasti. Aamulla avaan ensimmäiseksi sanomalehden ja jos en löydä omaa nimeäni kuolinilmoituksista, pistän kahvipannun tulelle.

- Mitä Virtanen teki lottovoitollaan? – Osan hän laittoi viinaan, lauluun ja naisiin. Loput hän kuulemma tuhlasi.

- Nuo kaksi näyttävät viihtyvän hyvin keskenään. Ovatko he naimisissa? – Kyllä, mutta eivät keskenään.

- Miksi olet noin allapäin? Rahahuolia? Työmurheita? Naissuruja? – Kaikki oikein.

Mummo oli oikeassa sanoessaan, ettei minun pitäisi käydä seksiravintoloissa, koska siellä voi nähdä sellaista, mitä minun ei pitäisi nähdä, Leena tunnusti Liisalle. – Mitä sinä sitten näit siellä seksibaarissa? – Vaarin.

- Tiedätkö Ville, minkä takia pitkä kihlausaika on eduksi? – En tiedä, Kalle. – Silloin avioliitto jää lyhyemmäksi.

- Miksikä sanotaan Lappiin eksynyttä vanhaa miestä? – En minä tiedä. – Samovaariksi.

- Tuossa meni äsken MTV:n auto. – Miten niin? – Siinä oli pöllö ratissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti