lauantai 1. toukokuuta 2010

LA 01.05.2010Matturaisen talo Kalajoki-näyttelyssä. Kreivi Wilhelm von Schwerinin kuolintalo.

Päivän sää

Lämpötila aamulla + 7 C, kosteaa, päivällä lämpötila korkeimmillaan +13 C, sadetta.

Tapahtumat

Kalajoki-näyttelyn ensimmäisen päivän perusteella näyttelyn antiin ollaan tyytyväisiä. On erittäin tärkeää, että näyttelyssä on esittelijä, joka kertoo tapahtumista. Näin saadaan tyytyväisiä asiakkaita, jotka kertovat kokemuksistaan muille. Historianopettajia kävi näyttelyssä useampia ja he olivat ihastuneita näyttelyn annista. Minun pitää kerätä tietoja lisää Himangan Raumankarista, mikä on uusinta Kalajokea ja vanhinta Himankaa.
Himangan kirkonkylän vanhin alue on nimeltään Raumankari. Tätä aluetta kutsuttiinkin vielä vuonna 1809 Raumaksi. Raumankari oli vanha markkinapaikka, josta nykyiset jokakesäiset Raumankarin markkinat saivat alkunsa.

Uutiset

Iäkkään lääkärin kourimaksi joutunut nuori nainen järkyttyi niin pahoin, että menetti lopulta työpaikkansa traumojensa vuoksi. Oulun käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona 70-vuotiaan oululaislääkärin ehdolliseen vankeuteen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Suomen valtakirkon suojissa on tapahtunut laajamittaista, pääasiassa lapsiin kohdistunutta seksuaalista hyväksikäyttöä. Evankelisluterilaisessa kirkossa asiaa selvittäneiden tietoon on viime viikkojen aikana tullut yli 20 uutta tapausta. Asia on noussut esille katolisen kirkon skandaalin vuoksi. Viime viikolla Suomen luterilaisen kirkon johto kehotti hyväksikäytön uhreja tuomaan tapauksensa julki. Uhreja arvioidaan vuosikymmenten saatossa olleen Suomen kirkollisissa piireissä ainakin sata ja hyväksikäyttäjiä useita kymmeniä, arvioi lastensuojelun asiantuntija Johanna Hurtig.

Raiskaus on rikos, jossa loukataan ihmisen koskemattomuutta, kun hänet pakotetaan seksiin ilman suostumusta. Väkivalta ei sen sijaan tämän rikoksen tunnusmerkistöön kuulu, määrittelee Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. Rikosoikeuden professori Terttu Utriaisen tuoreen tutkimuksen mukaan Suomessa tuomioistuimet suhtautuvat raiskauksiin kuitenkin kuin väkivaltarikoksiin.
"Käsistä kiinni pitävä raiskaaja selviää teosta ehdollisella rangaistuksella", satoja oikeustapauksia läpikäynyt Utriainen kertoo.
Samaan aikaan moni törkeä väkivallanteko jää erikseen tuomitsematta, kun teko sisällytetään raiskauksen tunnusmerkistöön.
Esimerkiksi tapon uhkauksesta annetaan neljän vuoden tuomio, mutta jos uhkaa tappaa toisen raiskatessaan, niin selviää kahden vuoden vankeudella, Utriainen kertoo.

Lehtileikkeet lehtileikekirjaani

Ensimmäinen lehtileike käsittelee rovasti Mikko Himangan 70-vuotispäivää. Mikko on minun sukulaiseni. Parhaimmat onnittelut Mikolle.

Toinen lehtileike käsittelee Kreikan taloustilannetta. Kolmas lehtileike käsittelee Meksikonlahden öljykatastrofia.


Terveys ja liikunta

Paino 106,0 kg, verenpaine 171/98 , lepopulssi 57.

Loppukevennys

Pertti Paasion lapset kysyivät isältään: - Olisiko meidänkin syytä ajatella poliitikon uraa. Meidän suvussahan on ollut poliitikoita jo Rafael Paasioista alkaen. Siihen Pertti Paasio: - Politiikka on erinomainen ura, kunhan ette vain jää kiinni.

Aviomies on Ahvenanmaalla ja kirjoitti kortin vaimolle: ”Myrsky raivoaa, tuuli vinkuu ikkunoissa, joten olet mielessäni koko ajan”.

Maanviljelijä voitti päävoiton lotossa. Kun veikkausasiamies tuli onnittelemaan, hän kysyi: - Mitä aioitte tehdä näillä rahoilla? – Aion jatkaa tätä maanviljelystä niin kauan, kun rahat riittävät! vastasi isäntä.

Kaksi vanhaa miestä jutusteli: - Ennen vanhaan naiset juoksivat kirkuen perässäni. – Miksi he eivät tee enää niin? – Olen iän myötä lopettanut käsilaukkujen varastamisen.

Suvi-Anne Siimeksen puheessa pituus korvaa ajatusten syvyyden.

Laiva ajoi karille. Matruusi huusi kapteenille: - Miksei tuota karia ole merkitty karttaan? – Hyvinhän sinä löysit sen ilman karttaakin, vastasi kapteeni.

Tuomari: - Oikeus on todennut teidät syyttömäksi ryöstöön. Olette vapaa! – Hai sie tuomari, saanks mie nyt sitte pitää saaliin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti