maanantai 29. marraskuuta 2010

MA 29.11.2010

Päivän sää

Lämpötila aamulla – 25 C, selkeää ja poutaa, lämpötila päivällä – 19 C. Aurinko nousee: 09.36,
aurinko laskee: 14.47, päivän pituus: 5 h 10 min

Tapahtumat

Tilasin korkeimmasta oikeudesta Kallan karien itsehallintoa koskevan päätöksen. Se on vuodelta 1989.
Tänään oli kaupunginvaltuuston iltakoulu klo 18.30 alkaen. Asiana konserniyhtiöitä koskeva selvitys leimalla EI JULKISUUTEEN. Nyt asiat jouduttiin pakon edessä kertomaan kaikille valtuutetuille. Olen vaatinut jo pitemmän aikaa selvitystä näistä asioista. Nyt monen päättäjänkin on helpompi ymmärtää miksi kuntaliitos oli niin nopea ja helppo. Selvitys oli eräiltä osin erittäin selkeä, mutta eräiltä osin erittäin puutteellinen. Minun muistini mukaan asiaa ei ole käsitelty kaupunginhallituksessa. Kuka tilasi ja antoi ohjeet selvityksen tekemiseen vain tietyistä asioista? Mikä oli selvityksen hinta? Olisiko hankinta pitänyt kilpailuttaa? Mikä on tilintarkastajan vastuu? Mikä on toimitusjohtajan vastuu? Mikä on hallituksen jäsenen vastuu? Miksi selvityksestä jätettiin pois Kalajoen Hiekkasärkät Oy, Kiinteistöyhtiö Kalajoen kylpylähotelli Oy, Kalajoen Apartementos Oy ja Marin-Park Oy? Siis, kuka tilasi selvityksen ja millä valtuuksilla?
Totesin selvityksen tekijälle, että selvityksessä olisi pitänyt olla muutkin yhtiöt, sillä Kalajoen Hiekkasärkät Oy:n osalta selvityksen tekijä käsitteli totuutta varomattomasti. Kalajoen Hiekkasärkät Oy on pelastettu lukuisia kertoja konkurssilta ja kertaakaan tilintarkastajat eivät ole olleet tilanteesta niin paljon tietoisia, että olisivat voineet kertoa siitä päättäjille. Kalajoen kaupunginhallituksen puheenjohtaja, joka on Kalajoen Hiekkasärkät Oy:n hallituksen puheenjohtaja, yritti väittää, että yhtiön asioista tiedottaminen on ollut avointa. Totuus on kuitenkin se, että tiedottaminen päättäjien osalta on muistuttanut herkkusienten viljelyä: on pidetty pimennossa ja kantta on avattu vain sen verran, että on voitu heittää paskaa silmille.

Uutiset

Useat eurooppalaiset ja amerikkalaiset sanomalehdet ovat julkaisseet yhteenvetoja Wikileaks-verkkosivuston haltuunsa saamista Yhdysvaltain salaisista asiakirjoista. Niissä on tietoja Yhdysvaltain hallituksen arvioista, jotka koskevat ulkomaisia valtionjohtajia sekä arkoja tietoja terrorismista ja ydinaseiden leviämisestä. The New York Timesin mukaan Yhdysvallat pitää saudiarabialaisia lahjoittajia al Qaidan tapaisten terroristijärjestöjen päärahoittajina. Kiinan hallituksen valvomat toimijat ovat puolestaan käyneet koordinoitua verkkohyökkäyskampanjaa, jonka kohteena on Yhdysvallat liittolaisineen.
Wikileaksin vuotamat asiakirjat paljastavat, että kansainvälinen rintama Iranin ydinohjelmaa vastaan on laajempi kuin on tiedetty. Asiakirjojen mukaan etenkin Persianlahden maat Saudi-Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ovat vaatineet Yhdysvalloilta kovia toimia Irania vastaan. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton nousee puolestaan esille kehotuksellaan vakoilla YK-diplomaatteja.

Wikileaksin vuotamassa aineistossa on 16 "salaiseksi" luokiteltua sähkettä, jotka on lähetetty Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystöstä. Tieto ilmenee saksalaisen Der Spiegel –lehden verkkosivullaan julkaisemasta kartasta. Kaikkiaan Suomen-lähetystöstä lähetettyjä asiakirjoja on 601. Ne ovat vuosilta 2003-2010. Helsingin 16 salaisesta sähkeestä viisi lähetettiin vuonna 2005, viisi vuonna 2006, kaksi vuonna 2007, kaksi vuonna 2008 ja kaksi vuonna 2009.
Valtaosalle sähkeistä Yhdysvaltain viranomaiset ovat antaneet luokituksen "luottamuksellinen". Amerikkalaisten käyttämällä kuuden portaan asteikolla ne ovat toisiksi salaisinta ryhmää. Julkistettuja ykkösluokan salasähkeitä Helsingistä ei ole. Kolmosluokassa on vain yksi sähke.
Aineiston uusimmat Suomesta lähetetyt sähkeet ovat tämän vuoden tammikuulta.
Guardian-lehden laatiman indeksin mukaan presidentti Martti Ahtisaari mainitaan 1167 eri dokumentissa.

EU:n valtiovarainministerit sopivat Irlannin rahoitustuen ehdoista sunnuntaina Brysselissä kiireesti koolle kutsutussa hätäkokouksessaan. Rahoituspaketin suuruus on 85 miljardia euroa, mistä euromaiden, Britannian, Ruotsin ja Tanskan osuus on yksi kolmasosa. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF vastaa toisesta kolmasosasta ja lopuista EU-komissio. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) ei heti neuvottelujen päätyttyä osannut sanoa Suomen tarkkaa osuutta tukipaketista, mutta ministeriön virkamiesten mukaan osuus jää hieman alle puolen miljardin.

Lehtileikkeet lehtileikekirjaani

Ensimmäinen lehtileike: Keskipohjanmaa 29.11.2010 Wikileaksilta karuja tietoja USA:sta.
Toinen lehtileike: Keskipohjanmaa 29.11.2010 Kokemus koulutti nuoruutta. HU-Kalajoki jauhoi täyden oppimäärän maajoukkueen lupausten kanssa.

Mielenkiintoiset blogit

Jyrki Virolainen http://jyrkivirolainen.blogspot.com/

Jukka Kemppinen http://kemppinen.blogspot.com/

Kari Uoti http://www.kariuoticonsulting.fi/blog

Timo Soini http://timosoini.fi/

Terveys ja liikunta

Paino 100,8 kg, verenpaine 165 / 104, lepopulssi 65.

Loppukevennys

Pikku-Juuso oli kylässä vaarinsa luona. – Kuinka sinulla menee? isoisä kyseli. – Ihan hyvin, vaikka on minulla aina välillä ongelmia sinun poikasi kanssa.

- Kekkonen oli hiihtävä presidentti. Koivisto oli lentopalloa pelaava presidentti. Ahtisaari oli matkusteleva presidentti. Entäs Halonen sitten? – Hänhän on istuva presidentti.

Vaimo luki naistenlehdestä kiinalaista horoskooppia ja totesi miehelleen: - Ajatella! Jos olisit syntynyt kaksi päivää myöhemmin, sinä olisit ystävällinen, huumorintajuinen ja antelias.

- Täällä kerrotaan lääketieteen viimeisimmästä keksinnöstä. – Mikä se on? – Niin uusi lääke, ettei siihen vielä ole keksitty sairautta.

Vankikarkuri saatiin kiinni ja häntä alettiin kuulustella. – Miksi karkasitte vankilasta? – Siellä on niin huono ruoka. – Millä sahasitte kalterinne poikki? – Paahtoleivällä.

- Ettekö te saaneet tänään todistukset koulusta? Missä sinun on? – Lainasin sen Villelle. – Miksi ihmeessä? – Hän halusi säikäyttää sillä isänsä.

- Luuletko, että kuussa asutaan? – Varmasti. Näkyyhän sieltä valoakin.

- Isä, olin tänään hyvä koulussa. Minä olin ainoa joka viittasi. – Hienoa! Mitä opettaja kysyi? – Kuka on nähnyt vanhempansa juovuksissa.

- Koiramme on erittäin tehokas vahtikoira. Jos vain kuulemme jotain epäilyttäviä ääniä, niin herätämme sen ja se alkaa heti haukkua.

Lehden toimitukseen saapui Laihialta tulikivenkatkuinen kirje. – Ellette heti paikalla lopeta niitten typerien laihialaisvitsien julkaisemista, en tule enää ikinä lainaamaan teidän lehteänne.

Asiakas oli apteekissa ostamassa unilääkettä. – Tämä on uusi tehokas lääke ja tämä pakkaus riittää hyvinkin puoleksi vuodeksi, proviisori esitteli. – En minä niin kauan halua nukkua.

- Minulla on kerrassaan erinomainen taito oppia virheistäni. – Opit varmasti paljon joka ikinen päivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti